Raritní chovatelská sezóna u dvojzoborožců

Novinky u zvířat

19. 05. 2011


17. května 2011 - samice dvojzoborožce nosorožčího opustila hnízdní dutinu, chovatelé mohli vidět to, o čem se jim ani nesnilo.

Starší mládě, v pozadí mladší sourozenec, foto (c) Antonín VaidlDvojzoborožec nosorožčí je druhý největší stromový zoborožec aktuálně chovaný ve 20 zoologických zahradách a ptačích parcích v Evropě. Samice snáší 1 až 2 vejce, ale odchovy mláďat jsou spíše raritou. Zoo Praha se však může tímto úspěchem letos pochlubit, a dokonce dvojnásobným!
 
„Přirozený odchov zoborožců je velmi důležitý, protože tito ptáci mají velmi specifickou hnízdní biologii,“ uvádí Antonín Vaidl, kurátor ptáků. „Samice se zazdí uvnitř stromové dutiny směsí z měkkého ovoce, trusu a zeminy a nechá ve vletovém otvoru pouze malou úzkou štěrbinu, kterou prostrčí ven jen špičku zobáku. Touto štěrbinou je krmena samcem po celou dobu sezení na vejcích a krmení mláděte. V dutině zůstává s mláďaty 80 i více dní.“
 
V úterý 17. května se z dutiny proklovala samice Markéta. Chovatelé Zoo Praha si tak mohli poprvé prohlédnout 2 zdravá silná mláďata, jejichž otcem je samec Prokop. Mláďata nyní zůstanou v hnízdní dutině ještě zhruba dva měsíce a budou krmena oběma rodiči.
 
Odchov 2 mláďat je velmi vzácný. V Evropě jsou dvojzoborožci nosorožčí chováni od roku 1922 a letošní odchov v Zoo Praha by byl historicky třetím odchovem dvojčat na evropském kontinentu.
 
Zoo Praha má pouze jeden chovný pár zoborožců nosorožčích. Samice Markéta je v Praze od roku 2003, s partnerem Prokopem se setkala na podzim roku 2005. V roce 2007 společně poprvé odchovali mládě a v následujícím roce úspěch zopakovali. Do letošního roku se žádný jiný přirozený odchov tohoto druhu v Evropě nepovedl.

Raritní chovatelská sezóna u dvojzoborožců


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru