Novoroční líhnutí plazů bylo napínavé, ale úspěšné!

Novinky u zvířat

10. 01. 2011


8. ledna 2011

Vylíhla se všechna očekávaná vejce, tj. 6 vajíček ještěrky tangerské a 1 vejce želvy egyptské. Protože jsme ale stejně jako diváci internetového přenosu byli nervózní z průběhu líhnutí ještěrek, které nám nepřipadalo standardní, vrátili jsme 3 ještěrčí vejce do „mateřské“ líhně. Líhnutí obou skupin však probíhalo stejně dobře. Prvním vylíhnutým plazem letošního roku byla ještěrka tangerská , která opustila vaječný obal ve středu 5. ledna minutu před 6. hodinou ranní. Vážila 1,6 gramu a měřila 10,3 cm.

 

 
Ještěrka tangerská po vylíhnutí. Foto: Petr Velenský

 

Druhá v pořadí byla želva egyptská.  Želvička se začala klubat podobně jako ještěrka již v úterý 4. ledna v 18.35 hodin. Nejprve tzv. vaječným zubem prorazila skořápku a do 21.30 si zvětšila otvor natolik, že mohla začít dýchat plícemi. Poté 24 hodin zdánlivě odpočívala, ve skutečnosti však pod skořápkou probíhaly velmi důležité procesy. Želvička odpojovala síť vlásečnic, kterou čerpala kyslík průduchy skrz vaječnou skořápku, zatahovala do střeva žloutkový váček a zacelovala pupeční otvor. Ve středu 5. ledna mezi 11. a 12. hodinou noční byla připravená, rozlámala na sobě skořápku a okamžitě se začala zahrabávat do substrátu, krytá ještě horní půlkou vajíčka.

 

 
Želva egytská na dlani v porovnání s dvacetikorunou. Foto: Petr Velenský

 

Druhá ještěřička se vylíhla ve čtvrtek 6. ledna ve 2.49 a třetí, poslední mládě, 19 minut poté.

Mláďata zůstala ještě den v líhni. Zejména pro želvičku je 90% vlhkost a stálá 30°C teplota při sterilním prostředí důležitá při zotavování z líhnutí, narovnávání krunýře, složeného z vajíčka a úplnému zahojení pupečních jizviček.

 

 
Pohled na dokonale zahojený pupík. Foto: Petr Velenský

 

Pozorované „ochutnávání“ substrátu je pravděpodobně možné vysvětlit jako instinktivní vykusování se z vajíčka. Mláďata plazů několik dní po líhnutí nepřijímají potravu a energii čerpají ze žloutkového váčku. Želvička byla při dnešní kontrole zcela v pořádku, vážila 7,5 gramu a měřila 3,1 cm.  

Mimo dohled kamer se včera vylíhla i tři zbylá ještěrčí mláďata. Na vylíhnutí čekají ještě dvě želvy egyptské - jejich čas však přijde až za měsíc!

 

Petr Velenský, kurátor plazů Zoo Praha


Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...




Přihlášení k newsletteru