Mláďata želvy černavé

Novinky u zvířat

23. 01. 2007


V pražské zoo se líhnou mláďata zachráněných želv.

V pražské zoo se v těchto dnech líhnou mláďata želv černavých (Heosemys grandis). Jejich rodiče patří k želvám, které v se v mezinárodní záchranné akci podařilo zachránit v prosinci roku 2001. V Hongkongu tehdy celníci zabavili zásilku 10 000 želv, směřující na potravinové trhy ve východní Asii, a pražská zoo se ujala zhruba stovky zbídačelých a polomrtvých želv pěti různých druhů.

Léčba a rekonvalescence želv trvala velmi dlouho. První životaschopná mláďata želv černavých se podařilo vylíhnout loni, letos želvy potvrzují, že jsou již zcela v kondici a že jim podmínky vytvořené pražskými chovateli svědčí. Ti na sklonku loňského roku umístili do líhní celkem 43 vajce od 5 samic a dnes se vylíhlo zatím jedenácté mládě. Vajíčka se v teplotě 28 °C vyvíjejí 85-110 dní, čilá a samostatná mláďat po vylíhnutí měří 5,5-6 cm a váží 33-41gramů.

 

Protože želva černavá patří ke vzácným a málo prozkoumaným druhům želv, spolupracuje zoo s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy na jejich výzkumu a vede tomuto druhu evropskou plemennou knihu. Pražští chovatelé doufají, že tyto aktivity povedou ke zlepšení vyhlídek tohoto ohroženého druhu na přežití.





Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru