Mláďata želvy černavé

Novinky u zvířat

23. 01. 2007


V pražské zoo se líhnou mláďata zachráněných želv.

V pražské zoo se v těchto dnech líhnou mláďata želv černavých (Heosemys grandis). Jejich rodiče patří k želvám, které v se v mezinárodní záchranné akci podařilo zachránit v prosinci roku 2001. V Hongkongu tehdy celníci zabavili zásilku 10 000 želv, směřující na potravinové trhy ve východní Asii, a pražská zoo se ujala zhruba stovky zbídačelých a polomrtvých želv pěti různých druhů.

Léčba a rekonvalescence želv trvala velmi dlouho. První životaschopná mláďata želv černavých se podařilo vylíhnout loni, letos želvy potvrzují, že jsou již zcela v kondici a že jim podmínky vytvořené pražskými chovateli svědčí. Ti na sklonku loňského roku umístili do líhní celkem 43 vajce od 5 samic a dnes se vylíhlo zatím jedenácté mládě. Vajíčka se v teplotě 28 °C vyvíjejí 85-110 dní, čilá a samostatná mláďat po vylíhnutí měří 5,5-6 cm a váží 33-41gramů.

 

Protože želva černavá patří ke vzácným a málo prozkoumaným druhům želv, spolupracuje zoo s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy na jejich výzkumu a vede tomuto druhu evropskou plemennou knihu. Pražští chovatelé doufají, že tyto aktivity povedou ke zlepšení vyhlídek tohoto ohroženého druhu na přežití.





V Zoo Praha se do dnešního dne podařilo 36 úspěšných odchovů. Poslední čerstvě narozené mládě nyní mohou návštěvníci pozorovat ve venkovním výběhu v horní části areálu zoo. Autor: Tereza Mrhálková, Zoo Praha

V Zoo Praha se narodilo dlouho očekávané mládě velblouda dvouhrbého domácího. Jedná se o první mládě tohoto tradičně chovaného druhu po devíti letech. Nyní poprvé zavítala dvoutýdenní samička do venkovního výběhu v horní...

Mláděti ježury australské v Zoo Praha je dnes přesně 100 dní. Velmi dobře prospívá a přibývá na váze. Autor: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Historicky úplně první mládě ježury australské v Zoo Praha rychle přibývá na váze. Po dnešním posledním vážení už má více než čtyři sta gramů. Vůbec poprvé mohou chovatelé sledovat vývoj mláděte už od jeho vylíhnutí...




Přihlášení k newsletteru