Krysa obláčková a její první odchov v Zoo Praha

Novinky u zvířat

07. 02. 2008


Největší myš světa, ohrožená krysa obláčková pocházející z Filipín, porodila zdravé mládě

Dle čínského kalendáře je letošní rok rokem krysy – i proto jsou pražští chovatelé rádi, že zvíře známé pod vědeckým názvem Phloeomys pallidus, česky pracovně jako myš nejhezčí neboli krysa obláčková (oficiální český název dosud není) ze severu filipínského ostrova Luzon, se poprvé rozmnožilo v Zoo Praha.

Tento druh hlodavce patří ve světových zoologických zahradách k raritám a lahůdkám pro znalce. V Evropě ho naposledy úspěšně chovala londýnská zoo v osmdesátých letech. V současné době existuje mimo filipínskou domovinu úspěšný chov pouze v newyorské zoo v Bronxu.

Zoo Praha získala dva páry těchto hlodavců na začátku října loňského roku. Po povinné karanténě byly krysy umístěny v pečlivě vytvořeném prostředí chovatelského zázemí, ve kterém jsme se snažili napodobit jejich lesní životní prostředí s množstvím větví a dutin. Intenzivní péče se odrazila narozením prvního mláděte 11.ledna letošního roku. Mládě se narodilo osrstěné, s porodní váhou asi 120 gramů.

Krysy obláčkové jsou vůbec největším zástupcem podčeledi myšovitých, v dospělosti dosahují hmotnosti více než dvou kilogramů. To potvrzují
i naši jedinci - největší z nich momentálně váží 2 460 gramů.

Řada druhů filipínských hlodavců je ve své domovině kriticky ohrožena destrukcí svého životního prostředí. Chovem krysy obláčkové můžeme získat cenné informace pro budoucí záchranné chovy těchto druhů, které jsou již přímo ohroženy.

Krysy obláčkové si budou moci návštěvníci pražské zoo prohlédnout zhruba od června v nové expozici, kterou připravujeme u východu z pavilonu Indonéská džungle.




Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru