Varani komodští mají ve výběhu speciální UVB světla, pro více vápníku a lepší kůži

Novinky u zvířat

Lucie Dosedělová  |  08. 09. 2020


Našlapovat opravdu jen zlehka, žádné prudké pohyby a hlavně zůstat ve střehu. S velmi citlivým UVB metrem v ruce ve výběhu varanů komodských zkouší v těchto dnech rozsah nových světelných zdrojů kurátor plazů Petr Velenský. Speciálně vyráběné svítidlo teď bude varanům v Indonéské džungli ještě lépe simulovat jejich přirozené prostředí. Unikátní světla vyráběná pro zoologické zahrady by měla varanům pomoci ke správnému fungování metabolismu. Zoo Praha v chovu těchto ještěrů vyniká i v metodě takzvaného „přehřívání“, díky němuž je v chovu varanů komodských nejúspěšnější v Evropě.

S velmi citlivým UVB metrem v ruce v těchto dnech ve výběhu varanů komodských v Zoo Praha zkouší rozsah nových světelných zdrojů kurátor plazů Petr Velenský. Speciálně vyráběné svítidlo teď bude varanům ještě lépe simulovat jejich přirozené prostředí.  Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha. S velmi citlivým UVB metrem v ruce v těchto dnech ve výběhu varanů komodských v Zoo Praha zkouší rozsah nových světelných zdrojů kurátor plazů Petr Velenský. Speciálně vyráběné svítidlo teď bude varanům ještě lépe simulovat jejich přirozené prostředí. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha.

„Zvýšení světelného komfortu včetně hladiny UVB záření by mělo mít pozitivní efekt na vitalitu varanů,“ popisuje kurátor plazů Petr Velenský, „nyní jim instalujeme dvě světla o síle 2000 wattů. Jen pro porovnání – u jiných sluncemilovných ještěrů si vystačíme se zdroji o síle 300 wattů. Potřebujeme u varanů zkrátka pokrýt co největší plochu výběhu.“ UVB metrem měří hodnoty intenzity záření s přesností na pouhý centimetr čtvereční. Právě toto záření má pozitivní účinky na metabolismus vápníku a ovlivňuje i kvalitu kůže varanů.

Jiným druhům plazů stačí pouhý kužel světla, který si sami vyhledají. Varan komodský se takto nechová a je potřeba mu pomoct. „Novinkou je pro nás právě použití tak silného zdroje záření. Jde o světla, která jsou vyráběná speciálně pro zoologické zahrady, a jejíchž hladina UVB pomáhá varanům komodským prohloubit jejich životní pohodu,“ vysvětluje kurátor Velenský.

V zázemí varanů komodských, kde je umístěn chovný pár a odchovaná mláďata, je nyní naprosto ideální prostředí navozující přirozené podmínky. Vše s důrazem na tepelný i světelný komfort pro chov. Skleníkovou střechu chovatelé pravidelně otevírají, aby tito ještěři získali maximum vitamínu D. „Doplňujeme ho samozřejmě i stravou a v ostatních prostorách pomáháme právě speciálními světly,“ dodává Velenský. Tepelná metoda „přehřívání“, kterou Zoo Praha vyniká, také varanům velmi svědčí a díky ní se i pravidelně rozmnožují.

Nová světla instalovaná v expozici varanů komodských v Zoo Praha mají sílu 2 000 wattů. Tato metoda „přehřívání“ varanům svědčí a i díky ní se v pražské zoo podařilo odchovat již 66 mláďat. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru