Zoo Praha zvyšuje vlastní i Evropský rekord v odchovu dvojzoborožců nosorožčích

Novinky u zvířat

Lenka Pastorčáková  |  24. 05. 2019


Zoo Praha odchovala zatím největší počet mláďat dvojzoborožce nosorožčího v Evropě – třináct. Koncem března se zde vylíhla další dvě mláďata, čímž tedy pražská zoo zvyšuje jak vlastní, tak evropský rekord. Dosud nejzkušenější samice v evropských chovech – pražská Markéta, však tentokrát z nějakého důvodu opustila vejce již v době líhnutí prvního z mláďat. Chovatelé proto malé dvojzoborožce přemístili do líhně a vyrobili speciálního maňáska, s jehož pomocí je dokrmují sami.

Zoo Praha odchovala zatím největší počet mláďat dvojzoborožce nosorožčího v Evropě – třináct – a koncem března se vylíhla dvě další. Pražská zoo tím zvýšila jak vlastní, tak evropský rekord. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Zoo Praha odchovala zatím největší počet mláďat dvojzoborožce nosorožčího v Evropě – třináct – a koncem března se vylíhla dvě další. Pražská zoo tím zvýšila jak vlastní, tak evropský rekord. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Zoborožci jsou inteligentní ptáci, takže pokud bychom je krmili v přímém kontaktu s člověkem, došlo by k takzvanému vtištění, kdy by pak člověka vnímali jako partnera, nebyli by schopni se nadále rozmnožovat a byli by zlí vůči ostatním příslušníkům svého druhu,“ vysvětlil kurátor chovu ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl.

Na „maňáskovi“, který je věrnou napodobeninou dospělého dvojzoborožce, si chovatelé z pražské zoo dali opravdu záležet. Aby připomínal samici, přizpůsobili dokonce i duhovku umělého oka. Tento maňásek navlečený na ruce se k mláďatům dostává provizorním letovým otvorem, kterým přímo do zobáčků vpravuje kousky myší, čerstvé fíky nebo hroznové víno.

Na „maňáskovi“, který je věrnou napodobeninou dospělého dvojzoborožce, si chovatelé z pražské zoo dali opravdu záležet. Aby připomínal samici, přizpůsobili dokonce i duhovku umělého oka. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...




Přihlášení k newsletteru