Dny zvířat 2020: leden patří zebrám

Dny zvířat v Zoo Praha 2020

Zoo Praha  |  01. 01. 2020


Mezinárodní den zeber (31. leden) je prvním ze svátků, který si v Zoo Praha připomeneme v rámci celoroční kampaně Dny zvířat. Během ledna vás čekají speciální komentovaná setkání, odborná přednáška a v sobotu 25. ledna velkolepá oslava spojená se soutěžemi!

Mezinárodní den zeber připadá na 31. ledna. V Zoo Praha chystáme velkou zebří oslavu na sobotu 25. ledna. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha Mezinárodní den zeber připadá na 31. ledna. V Zoo Praha chystáme velkou zebří oslavu na sobotu 25. ledna. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha

Mezinárodní den zeber (31. leden) je prvním ze svátků, který si v Zoo Praha připomeneme v rámci celoroční kampaně Dny zvířat. Během ledna vás čekají speciální komentovaná setkání, odborná přednáška a v sobotu 25. ledna velkolepá oslava spojená se soutěžemi!

Na světě žijí tři druhy zeber a všechny jsou doma v Africe. Od sebe se odlišují nejen pruhováním, ale i stylem života a hlasem. V přírodě jich je bohužel čím dál méně v důsledku pytláctví a přeměny a vysoušení krajiny. V Zoo Praha chováme zebry bezhřívé a zebry Grévyho a v průběhu ledna o nich zjistíte spoustu zajímavostí.

Z lednového programu v areálu Zoo Praha

Každý lednový víkend budou probíhat speciální komentovaná setkání u zeber bezhřívých: vždy v sobotu i v neděli v 10.30 a 13.30 v češtině, v 11.00 a 14.00 v angličtině. Součástí jednotlivých setkání bude vždy soutěžní otázka pro přítomné návštěvníky, která otestuje znalosti nabyté v průběhu výkladu. Ti, kdo odpovědí správně, získají drobnou odměnu.

O zebrách, zejména těch bezhřívých, se můžete více dozvědět také na přednášce Mgr. Barbory Dobiášové, která se koná ve čtvrtek 9. ledna od 17.00 ve Vzdělávacím centru Zoo Praha. Cena přednášky činí 50 Kč na osobu a sraz účastníků je v 16.45 u hlavního vchodu.

Velkou oslavu Mezinárodního dne zeber chystáme na sobotu 25. ledna. Pokud přijdete v zebřím oblečení a zapózujete pro společnou fotografii, získáte tematický dárek jako odměnu. Zároveň si můžete vyzvednout soutěžní pas a nalepit si do něj první samolepku z celoroční soutěže. Po celý den vás čekají také komentovaná setkání u zeber, procházka kvízovou stezkou, zebří facepainting či výtvarná dílna s výrobou zebřích masek. Celý program oslavy naleznete zde.  

Zebra bezhřívá je poddruhem zebry stepní. V pražské zoo chováme ještě zebry Grévyho. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Zebry v přírodě

V přírodě je bohužel zeber čím dál méně. Důvodem je především přeměna krajiny, kterou si lidé zabírají pro sebe a své ranče, farmy a pastviny, a také konkurence s rozrůstajícími se stády domácího dobytka. Svou daň si i v dnešní době vybírá také lov pro charakteristickou pruhovanou kůži.

Zebry se od sebe odlišují stylem života, hlasem i proužkováním. Podle tvaru a rozmístění proužků přitom můžeme rozlišit nejen jednotlivé druhy a poddruhy, ale dokonce i jedince. Pruhy jsou totiž stejně unikátní jako lidské otisky prstů a zebry se podle nich mezi sebou dovedou rozpoznávat.

Nejběžnější je zebra stepní. Její hlas je dosti svébytný a ze všeho nejvíc připomíná hýkavé poštěkávání. Zebry stepní mají uši podobné koňským a široké pruhy, které jim zasahují až na břicho – jako jediným ze zeber. Věhlasné jsou migrace některých jejich populací, během kterých se shromáždí početná stáda, čítající desítky i stovky tisíc jedinců, a společně s pakoni putují na obrovské vzdálenosti za svěžími pastvinami. Jedná se o nejdelší zdokumentovanou migraci velkých afrických savců.

O něco vzácnější je zebra horská. Poznáme ji podle nápadného laloku volné kůže pod krkem, bílého břicha a typického „stromečku“ při kořeni ocasu, tvořeného podélným pruhem (kmen) a z něj vybíhajícími tenkými příčnými proužky (větve). Její hlas poněkud připomíná koňské řehtání. Zebry horské žijí většinu roku v harémech tvořených hřebcem, jednou až pěti klisnami a jejich mláďaty. Jen příležitostně se sdružují do větších stád čítajících několik desítek jedinců, nikdy však netvoří obrovská stáda, která známe od zeber stepních, a migrují jen na kratší vzdálenosti – z hor do nižších poloh.

Nejohroženější je zebra Grévyho, jejíž počty v přírodě nepřevyšují 2000 dospělých zvířat. Ze všech zeber je také největší a nejodlišnější. Má velmi husté a tenké proužkování, bílé břicho, výrazný černý pruh podél celé páteře, jako jediná má kulaté uši a ozývá se hlasem podobným oslímu hýkání. Dospělí samci bývají samotářští a často se celoročně zdržují ve svém teritoriu, kam za nimi samice přicházejí jen v době rozmnožování.

Zebry v Zoo Praha

V Zoo Praha chováme zebry bezhřívé – nejseverněji žijící poddruh zeber stepních. Základem stád jsou u těchto zeber menší harémy vedené jediným hřebcem, kterému na rozdíl od klisen chybí hříva, nebo ji má jen kraťounkou. Devítiletá Klea a její roční syn Kevin se do naší zoo nastěhovali ze Dvora Králové koncem roku 2018. V průběhu roku 2019 k nim pak přibyly ještě roční klisny Pia a Pora.

Mimo zeber bezhřívých, jejichž výběh se nachází nedaleko kavárny a cukrárny Černohouska, v zoo žijí ještě zebry Grévyho – klisny Aranka a Samanta. Ty je ovšem možné ve velkém výběhu před Africkým domem pozorovat pouze od jara do podzimu; chladné období roku tráví v krytém chovatelském zázemí.

Zebry bezhřívé Klea a Kevin na jedné z fotografií, které výtvarnicím ze studia Fox & Owl posloužily jako předloha pro ilustrace do nástěnného kalendáře. Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha

Zebry v nástěnném kalendáři Dny zvířat 2020

Předlohou pro lednovou ilustraci v nástěnném kalendáři, který vytvořily výtvarnice ze studia Fox & Owl, byly naše zebry bezhřívé – roční sameček Kevin a jeho devítiletá matka Klea. 

 Lednová strana z nástěnného kalendáře Dny zvířat 2020. Ilustrace: Fox & Owl

Související

Projekt Dny zvířat v Zoo Praha 2020

Oslavy Dnů zvířat v Zoo Praha

Soutěž Dny zvířat v Zoo Praha

Nástěnný kalendář Dny zvířat 2020

Program v areálu zoo