2005 - Expozice tygrů ussurijských

Stavby a expozice

22. 07. 2005


Expozice je umístěná v severozápadní části zoo. Prošla celkovou rekonstrukcí, která se dotkla především vzhledu venkovního výběhu. Místo původních celokovových mříží vznikl nový lehčí plot z pletiva napnutého na ocelových sloupcích a přerušený dvěma prosklenými vyhlídkami.

Nejnápadnější změna nastala v novém pojetí vodních ploch ve výběhu. Kromě kaskád vytvořených 3–4 propojenými nádržemi vznikl prostorný bazén v těsné návaznosti na jednu z vyhlídek, takže návštěvníci mohou pozorovat tygry přímo ve vodě, jen přes skleněnou stěnu. Voda cirkuluje v nuceném oběhu, břehy nádrží jsou vytvořeny z kamenů.

Výběh má tvar obdélníka o rozměrech 21x16 m, na straně u návštěvnické cesty vybíhá hranice výběhu směrem ven do lomeného oblouku s vyhlídkami.

Expozičně je výběh pojat jako výseč z biotopu světlého opadavého lesa s jednotlivými stromy a poměrně bohatým podrostem, který by poskytl zvířatům dostatečný pocit soukromí, aniž  byla zcela skrytá. Kromě přirozené výsadby je expozice doplněna odpočívacími palandami a zastíněním.

Zahájení stavby: září 2004
Dokončení stavby: květen 2005
Otevření expozice: 23. července 2005
Projektant: ateliér AND
Zhotovitel: TGS

Chov tygrů ussurijských

Tygr ussurijský je největším poddruhem tygra (samec dosahuje hmotnosti až 350 kg). Od ostatních poddruhů se liší světlejší základní barvou srsti, řidším pruhováním a delší srstí, zvláště v zimě. Kdysi obýval téměř celou Sibiř, dnes se nachází jen v malé oblasti kolem řeky Amur a Ussuri ve východním Rusku a snad také v severovýchodní Číně a severní S. Koreji. Podle odhadů jich žije kolem 350–400, přesné sčítání je však velmi obtížné.

Zoo Praha chová tygry ussurijské od 40. let 20. století. Jako první přišel samec Franz během 2. světové války (přesné datum není známo a také není úplně jisté, že to byl právě tygr ussurijský). Skutešně doloženým jedincem tohoto poddruhu v naší zoo je tedy samice Máša, která žila v zoo od r. 1953. V r. 1955 to pak byl pár Amur a Ťapka. Přišli z přírody a založili chov těchto tygrů v zoo.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží, zatímco ji matka Duni vozí na hřbetě nebo ji zvedá do výšky a protahuje...

Pomáháme jim přežít

Zoo Praha se intenzivně věnuje ochraně druhů v lidské péči i v místech jejich přirozeného výskytu.

 

Nenechte si ujít!

mravenecnici 300x169
Objevte příběhy, které se skrývají za jmény vybraných zvířecích osobností!

Expozice, pavilony a stavbyZoo nabízí 12 mimořádných pavilonů, desítky expozic i množství dalších zajímavých staveb.

 

 

 

Vše o zvířatech

Zvířata se učí
Proč se mají zvířata v zoo něco učit? Právě proto, aby mohla zůstat volná, přirozená a přitom našla s chovatelem společnou řeč.