Pedikúra slůňat v Zoo Praha

Aktuálně z údolí slonů

Lenka Pastorčáková  |  21. 11. 2018


Nohy slůňat narozených v Zoo Praha v roce 2016 už mají co nést – starší Max aktuálně váží 938 kg a mladší Rudi 676 kg. Oba si ale stále rádi hrají a jsou velice aktivní; jejich kopyta – tenčí než u dospělých slonů – jsou tudíž náchylná k prasklinám. I oni proto musejí pravidelně absolvovat pedikúru.

Chovatelé ze Zoo Praha nejprve slůňata (na snímku starší Max) v rámci ranní hygieny pořádně osprchují, pak přijde na řadu pedikúra. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha. Chovatelé ze Zoo Praha nejprve slůňata (na snímku starší Max) v rámci ranní hygieny pořádně osprchují, pak přijde na řadu pedikúra. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha.

„Našim sloním mláďatům provádíme pedikúru zhruba jednou či dvakrát týdně. Jde o udržovací proceduru nezbytnou pro jejich zdraví a pohodu, a současně přípravu na to, až dospějí. Pak je přibližně jednou za čtvrt roku čeká časově delší a náročnější úprava,“ vysvětlil vrchní chovatel slonů Martin Kristen.

Pedikúra Maxe a Rudiho probíhá v rámci ranní hygieny a důkladné sprchy. K úpravě sloních chodidel chovatelé používají speciální kopytní sadu; u mláďat kopytní rašple a kopytní nůž, u dospělých jedinců navíc také úhlovou brusku. V obou případech jde o zcela bezbolestnou proceduru. Sloni dělají vše dobrovolně, na základě odměny – například extrudovaných kuliček s ovocnou příchutí.

Pražská slůňata Max a Rudi absolvují pedikúru jednou či dvakrát týdně. Na snímku starší Max. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha.