Slon indický

Základní informace


Sloni indičtí kdysi obývali rozsáhlé území od Sýrie po Indonésii. V 94 % areálu však byli vyhubeni a dnes je jejich výskyt pouze ostrůvkovitý. Hlavními příčinami úbytku slonů jsou střety s lidmi a ztráta přirozeného prostředí.

Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Slon indický (Elephas maximus) je jiho- a jihovýchodoasijský slon dlouhý 3,5 metrů, jeden ze tří žijících druhů slona a jediný nevymřelý druh z rodu Elephas. Jde o největšího suchozemského živočicha žijícího v Asii. Vyskytuje se v Bangladéši, Indii, na Srí Lance, v Indočíně a v částech Nepálu, Indonésie a Thajska. Je považován za ohrožený druh, ve volné přírodě žije odhadem 40-50 tisíc jedinců.

Je menší než jeho africký příbuzný, nejjednodušším rozlišovacím znakem je velikost uší - slon indický je má výrazně menší. Stoličky mají tvar podobný vymřelým mamutům, což ukazuje na bližší příbuznost těchto druhů. Slon indický má na chobotu pouze jeden prstík (výběžek na konci chobotu sloužící k uchopení menších předmětů).

Slon indický má více klenutou páteř než slon africký, na každém zadním chodidle má čtyři nehty místo tří, na čele dvě vybouleniny a pouze 19 párů žeber (slon africký jich má 21). Samicím obvykle nenarůstají kly a když ano, tak jsou jen stěží viditelné i když slon otevře tlamu. Samci také mohou postrádat kly, tento jev se vyskytuje hlavně v populaci na Šrí Lance. Na rozdíl od slona afrického, který používá přední končetiny téměř výhradně k manipulaci se zeminou, umí společně s trupem lépe využívat přední končetiny k manipulaci s objekty.

Slon indický dorůstá do výšky 2-4 metry a váží 3-5 tun. Jeho ocas dosahuje délky 1 m až 1,5 m. Velikost slonů v přírodě byla v minulosti zveličována. Nejtěžší zaznamenaný jedinec vážil 8 tun, byl vysoký 3,35 metru a dlouhý 8,06 metru.

Informace o slonu indickém najdete také v našem elektronickém lexikonu zvířat

Víte, že…

Chobot slonů vznikl srůstem horního pysku a čenichu. Skládá se z desítek tisíc svalů a vazů a je nesmírněcitlivým orgánem čichua hmatu. Zároveňvšak dokáže vyvinout neuvěřitelnou sílu.

Sloni se dokážou pohybovat zcela nehlučně. Došlapují na špičky prstů, zakončené kopýtky. U slona indického jich je na předních nohou pět, na zadních čtyři. "Chodidlo" je tvořeno pružným vazivovým polštářem a zrohovatělou kůží. Rozkládá váhu těla tak účinně, že se sloni neboří ani v měkké půdě.


Chovatelé ze Zoo Praha nejprve slůňata (na snímku starší Max) v rámci ranní hygieny pořádně osprchují, pak přijde na řadu pedikúra. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha.

Nohy slůňat narozených v Zoo Praha v roce 2016 už mají co nést – starší Max aktuálně váží 938 kg a mladší Rudi 676 kg. Oba si ale stále rádi hrají a jsou velice aktivní; jejich kopyta – tenčí než u dospělých slonů –...

Slůňata se v Zoo Praha často přetlačují a zjišťují, které z nich má více síly. Foto: Václav Šilha, Zoo Praha.

Pražská slůňata rostou, a tak i u nich došlo na výměnu zubů. Sedmnáctiměsíční Max už nemá ani jeden z první generace a mladší jedenáctiměsíční Rudi má zatím vyměněný zub jeden. Právě starší ze sloních mláďat již...




ZOOPRAHA.CZ

Návštěvní kniha

Kontakt

  • Zoologická zahrada hl. m. Prahy
    U Trojského zámku 120/3
    171 00 Praha 7

    Tel.: +420 296 112 230
    Datová schránka ID: es6fem5
    e-mail: pr@zoopraha.cz

Press

Reklama a marketing

Partneři Zoo Praha

Ostatní