Jméno pro vnučku slavné Moji

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  10. 02. 2024


Dnes odpoledne zveřejníme jméno gorilí samičky narozené v Zoo Praha letos 2. ledna. Při jeho výběru jsme tentokrát postupovali zcela netradičně. O základní sadu návrhů jsme požádali děti z kamerunského městečka Somalomo, kde má základnu náš vzdělávací projekt Toulavý autobus. Z této sady jsme pak v zoo vybrali deset jmen a dál již rozhodovala česká veřejnost.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Ze Somalomo jsme obdrželi celkem 67 návrhů jména. Pravda, nepocházely jen od dětí, jak jsme si původně představovali, ale další část zadání, totiž aby návrhy byly v místním dialektu badjoué jazyka koonzime, již byla splněna. Ostatně právě v tomto dialektu vyšly jako úplně první vázaná kniha naše gorilí pohádky s hlavní hrdinkou Mojou, babičkou nedávno narozeného mláděte.

Při pročítání návrhů došlých z okraje Biosférické rezervace Dja jsem si uvědomil, že jde o docela působivou sondu do tamního vnímání světa. Velmi mne zaujalo hned první jméno, Koh’Eloo’h. Dokonce jsem si je prosadil do finálové desítky; nemělo sice šanci na vítězství, ale neslo pozoruhodné poselství. Koh’Eloo’h je „přechodová liána“ symbolizující překročení řeky oddělující nepřátelský svět, před nímž lidé utíkají, a nový svět, kde se trvale usazují... Naproti tomu návrh Nzing mě v první chvíli docela překvapil. Znamená totiž plechovou střechu domu. Vzápětí jsem si ale uvědomil, že život pod plechovou střechou je v oblasti Dja symbolem blahobytu, a jméno Nzing buď odkazuje k pavilonu goril, nebo by mělo dopomoci svému nositeli k vyšší životní úrovni.

O deseti návrzích, které jsme vybrali, hlasovalo na iDnes.cz v prvním kole celkem 44 601 lidí. Do finálového „rozstřelu“ poslali tři jména:

  1. Mobi, které znamená „dědička“ (nebo také „pokračovatelka“). Navrhla je dvacetiletá žákyně střední školy v Somalomo Philone Mamkobene.

  2. Ekiba, jehož význam je „poděkování“ a které pochází od jedenáctileté žákyně somalomské základní školy Pamély Imeldy Meva’a Ndoum.

  3. Mosâmom, jméno s možná nejsilnějším nábojem značící „toho, jehož narození znamená konec války mezi lidmi a zvířaty“. S tímto návrhem přišel moudrý náčelník městečka Somalomo, 82letý Georges Benjamin Mampomo.

Mezi Mobi, Ekibou a Mosâmom následně rozhodovalo 29 981 lidí. A troufám si tvrdit, že rozhodli velmi dobře. Víc ale v tomto okamžiku samozřejmě prozradit nemohu.

 

 


Jane Goodall, foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Minulý týden proběhla třetí návštěva světoznámé primatoložky a ochránkyně přírody Jane Goodall v Zoo Praha. Zájem veřejnosti byl ohromný a Jane i ve svých devadesáti letech prokazovala neuvěřitelné charisma, neúnavnost a...

Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...




Přihlášení k newsletteru