Pokémoni a výzva (nejen) pro Prahu

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  20. 04. 2019


Není to tak dávno, co si ohromnou popularitu získala hra založená na principu rozšířené reality – Pokémon GO. Miliony hráčů pobíhaly po ulicích i po lesích a do svých mobilních telefonů vybavených příslušnou aplikací lovily virtuální figurky 151 druhů pokémonů. Nejvíc se jich vyskytovalo na frekventovaných či z nějakého důvodu zajímavých místech. Ovšemže také v Zoo Praha; tam jsme měli (a možná stále máme) třeba i docela vzácného Scythera.

Pro každého, koho zajímá příroda, představuje aplikace iNaturalist jedinečnou a neocenitelnou pomoc. Zdroj: storybench.org Pro každého, koho zajímá příroda, představuje aplikace iNaturalist jedinečnou a neocenitelnou pomoc. Zdroj: storybench.org

Jako určitá obdoba Pokémonu GO – ovšem neskonale zajímavější a užitečnější – se mi jeví aplikace iNaturalist a na ni navázaná akce City Nature Challenge. Ta proběhne za týden, konkrétně 26. až 29. dubna.

Aplikaci iNaturalist jsem v Zoopisníku nedávno již zmínil. Pomohla mi určit „strom dělových koulí“, který mě zaujal v Indii. Funguje velmi jednoduše. Nahrajete si ji (zdarma) do telefonu nebo do počítače a pak stačí vkládat fotografie živočichů nebo rostlin, které chcete určit. Některé vám aplikace, za níž se skrývá umělá inteligence, obratem identifikuje sama. Jindy vám nabídne nejpravděpodobnější možnosti, z nichž si můžete vybrat. Ale není to jenom na vás. INaturalist funguje i jako sociální síť a je na něm mnoho lidí z celého světa, díky jejichž pomoci se správného určení libovolného tvorečka či rostlinky nakonec doberete. Alespoň většinou.

Stehlík obecný v areálu Zoo Praha. Aplikace iNaturalist pomůže i s určením živočichů, kteří zaujímají jen zlomek plochy fotografie. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Pro každého, koho zajímá příroda, je to jedinečná a neocenitelná pomoc. Když si jen vzpomenu, jak jsem se před mnoha a mnoha lety snažil sám naučit určovat ptáky – kolik úsilí to stálo a kolik chyb jsem nadělal! Ale nemusím se ohlížet tak daleko. Ještě nedávno jsem se kamarádů i kolegů každou chvíli dotazoval na kdejakého hmyzáka a kdejakou bylinku. Myslím, že díky iNaturalistu se jim hodně ulevilo.

Zadávání pozorování do aplikace iNaturalist má však také další smysl: vložená data jsou k dispozici vědcům a ochráncům přírody, kteří s nimi mohou dále pracovat. A stejně zajímavé jako vzácné druhy jsou pro ně i ti nejobyčejnější živočichové a rostliny. Česká republika je plná „bílých míst biodiverzity“, takže každé vaše pozorování se počítá a přispíváte jím k dobré věci.

S cílem zpopularizovat aplikaci iNaturalist a shromažďování floristických a faunistických dat vznikla i akce City Nature Challenge. V této výzvě spolu v určeném časovém úseku soupeří města celého světa. Hodnotí se počet účastníků, počet pozorování a počet zjištěných druhů. Z našich měst se pod záštitou Národního muzea zúčastnila loni Praha a letos svou účast zopakuje. Abychom jí pomohli k co nejlepšímu umístění, připravili jsme v areálu Zoo Praha jednoduché kurzy v zacházení s aplikací iNaturalist. Probíhají denně po celou otevírací dobu až do skončení City Nature Challenge, tedy do 29. dubna.

Mimochodem právě v areálu naší zoologické zahrady můžete zaznamenat velké druhové bohatství volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Je jich tu samozřejmě neskonale víc, než kdy bylo pokémonů. A to už vůbec nemluvím o celé České republice. V ní se, počínaje houbami a konče obratlovci, údajně vyskytuje na 80 000 různých druhů organizmů.

Pražská zoo v rámci aplikace iNaturalist zřídila vlastní skupinu Nature in the Prague Zoo, kde jsou shromažďovány fotografie živočichů a rostlin volně žijících v areálu.

Psáno pro MF Dnes


Samice ďábla medvědovitého Aniseed. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Před více než čtyřmi lety jsme z Tasmánie dostali expoziční skupinu ďáblů medvědovitých. Jejich chov jsme zvládli a v dohledné době by mělo dojít na to, že z Tasmánie obdržíme chovnou skupinu s povolením k rozmnožování...

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Minulý pátek jsem v novinách zveřejnil fotku gorilí samičky Mobi, jak „vyhlíží“ sourozence. Mínil jsem tím mládě, které měla Kijivu porodit každým dnem, ne-li okamžikem.




Přihlášení k newsletteru