Prestižní partnerství pro Toulavý autobus

Ostatní články

Jana Jirátová  |  23. 03. 2014


Po Návratu divokých koní získal i další projekt pražské zoo na záchranu ohrožených druhů zvířat prestižní záštitu Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA).

Gorily nížinné jsou ve volné přírodě ohrožené zvláště úbytkem přirozeného prostoru a pytláctvím (foto: Miroslav Bobek) Gorily nížinné jsou ve volné přírodě ohrožené zvláště úbytkem přirozeného prostoru a pytláctvím (foto: Miroslav Bobek)

LOGO Partner of WAZAOd tohoto týdne má Zoo Praha právo užívat prestižní značku „Partner of WAZA“ v souvislosti s projektem Toulavý autobus. Projekt, jehož cílem je prostřednictvím vzdělávacích aktivit přispět k ochraně goril nížinných a jejich prostředí, oslovil představitele Světové asociace zoologických zahrad a akvárií již na loňské výroční konferenci WAZA na Floridě. Letos se mu rozhodli udělit záštitu a stvrdit tak jeho mezinárodní prestiž.

„Projekt Toulavý autobus, který je dosavadním vyvrcholením našich ochranářských snah ve střední Africe, umožňuje školákům z pralesních oblastí absolvovat několikadenní cesty do záchranných stanic v Mefou či Limbe, kde mají možnost vidět gorily jako fascinující živé tvory a nikoli jako maso na talíři,“ vysvětluje Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. „Současně děti absolvují vzdělávací program. Po více než ročním fungování Toulavého autobusu se ukazuje, že projekt má silný dopad i na dospělé a splňuje tak své poslání lépe, než jsme si troufali očekávat.“

V městečku Somalomo, odkud Toulavý autobus pravidelně vyjíždí na své jízdy, založila pražská zoo tzv. ekoklub, jehož vedoucí vzdělává děti celoročně a mezi místními lidmi šíří osvětu. Kromě toho je však pro ochranu goril zásadní nabídnout lidem alespoň dílčí alternativu k lovu masa divokých zvířat. Pražská zoo proto nyní usiluje o zavedení chovu „pralesní krysy“ neboli řekomyši africké v Somalomo.

Světová organizace zoologických zahrad a akvárií udělila prestižní status oficiálního partnerského projektu WAZA již podruhé. Poprvé tomu bylo v roce 2012 za projekt Návrat divokých koní, díky němuž se koně Převalského vrací do své původní domoviny, do Mongolska.

 Iniciátorem Toulavého autobusu se stal ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek (foto: Lucie Vejmelková)


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru