Nový rekord Běhu pro gorily

Ostatní články

Zoo Praha  |  17. 06. 2013


Historicky největší počet běžců se dnes vydal z Hradčanského na Václavské náměstí, aby účastí v Běhu pro gorily podpořil ochranářské aktivity Zoo Praha ve střední Africe. Na provoz Toulavého autobusu putuje díky běžcům tři sta třicet devět tisíc korun.

Běh pro gorily, foto Tomáš Adamec Běh pro gorily, foto Tomáš Adamec

Běh pro gorily zaznamenal rekordní účast i výtěžek. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

„Navzdory tomu, jak jsme byli postiženi povodní, nadále v omezené míře pokračujeme v našich projektech. Ochranu goril považujeme za prioritní a mě velmi těší, že Běh pro gorily letos přilákal tolik lidí. Výtěžek z něj poputuje právě na provoz Toulavého autobusu, díky němuž chráníme gorily i další zvířata v Africe“ řekl přímo na pódiu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Běhu pro gorily se letos zúčastnil největší počet běžců v historii. 612 lidí v maskách i bez nich vyběhlo či vyšlo ve 14 hodin z Hradčanského náměstí směrem na náměstí Václavské. Účastníci Běhu pro gorily přispěli na ochranu středoafrické přírody a provoz Toulavého autobusu rekordní částkou 339 000 korun.

Čtvrtého ročníku Běhu pro gorily se zúčastnil také strážce pralesa Stéphane Marel Madjaye. V cíli Běhu pak převzal z rukou ředitele další vybavení pro boj s pytláky. Foto: Tomáš Adamec, Zoo PrahaTrasu absolvoval i jeden ze strážců pralesa biosférické rezervace Dja, Stéphane Marel Madjaye. „Pražská zoo pomáhá strážcům pralesa již od roku 2010. Právě i díky vám se nyní do lesa mohu já i další strážci vydávat v botách, k dispozici máme díky vaší pomoci také vysílačky a další vybavení. Boj s pytláky je díky takové pomoci mnohem snazší,“ řekl na pódiu, když z rukou ředitele Zoo Praha přebíral stany, buzoly a další vybavení.

„Zoo Praha dává naději ochraně přírody ve střední Africe,“ dodal pak koordinátor projektu Toulavý autobus Epanda Manfred Aimé.

Z rostoucího zájmu pomáhat nejen ve střední Africe má radost i radní Helena Chudomelová. „Jsem hrdá na to, že pražská zoo, byť sama ve svízelné situaci, dál pomáhá tam, kde je to třeba. Ochranářské aktivity v rámci projektů in situ zvyšují mezinárodní prestiž nejen samotné zoo, ale také Prahy,“ uzavřela.

Součástí slavnosti v cíli Běhu pro gorily bylo také vyhlášení vítězů hned v několika kategoriích. Trasu nejrychleji , za 14 minut a 28 sekund, absolvoval běžec s číslem 240, nejkrásnější maskou se pak stal kompletní kostým gorily běžce 570. Šťastný výherce s číslem 848 si odnesl také poukaz na zájezd do Keni pro dvě osoby od cestovní kanceláře Čedok.

Běh pro gorily proběhl v režii agentury Hera ve spolupráci se Zoo Praha a Magistrátem hl. m. Prahy.

Zoo Praha se dlouhodobě věnuje ochraně ohrožených druhů zvířat přímo v jejich původní domovině. Jedním z nejvýznamnějších projektů je Toulavý autobus, na jehož podporu bylo zřízeno nové stejnojmenné sbírkové konto Toulavý autobus (č. ú. 107 – 475 696 0237 / 0100). Na svou první cestu vyrazil Toulavý autobus v lednu letošního roku. Od té doby pravidelně sváží školáky z pralesních oblastí Kamerunu do záchranných stanic v Limbe a Mefou. Pro děti je několikadenní jízda velkým dobrodružstvím, na jejímž konci absolvují vzdělávací program a poznají gorily jako živé inteligentní tvory, nikoli jako maso na talíři.


Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru