Rekordní Běh pro gorily

Ostatní články

Zoo Praha  |  02. 06. 2012


Třetího ročníku Běhu pro gorily se zúčastnilo rekordních 568 účastníků. Výtěžek 284.000 Kč poputuje na projekt Toulavý autobus, který v Kamerunu připravuje Zoo Praha a který má přispět k ochraně goril nížinných a jejich prostředí.

Prahou dnes v gorilích maskách proběhly či prošly stovky lidí, kteří se zapojili do charitativního Běhu pro gorily. Na jeho start se postavilo celkem 568 závodníků, což představuje nový rekord. „Tímto tempem bychom v počtu účastníků mohli už příští rok překonat Londýn,“ poznamenal ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a poděkoval Magistrátu hlavního města Prahy za podporu Běhu.

Trasu dlouhou 5,1 kilometru bylo možné projít i vycházkovým tempem, čehož využily maminky s kočárky, lidé se psy nebo děti na koloběžkách. Nejrychlejším závodníkem byl běžec s číslem 305 z Texasu, ceny však získali i vylosovaní účastníci. Nejhodnotnější z nich bylo originální jízdní kolo Prodoli MTB – ColombusZonal 7005 Alloy s netradičním designem vyrobeným technologií airbrushe (americká retuš). Individuální sestava kola bicyklu obsahuje Al rámový set osazený výbavou Shimano a vidlicí Sountour a je vybaveno zapletenými koly Remerx.

Rekordní byl i výtěžek z celé akce: 284.000 korun. Symbolický šek s touto částkou předal náměstek primátora hlavního města Prahy Ivan Kabický řediteli pražské zoologické zahrady Miroslavu Bobkovi v cíli závodu na náměstí Republiky.  

„Mnohokrát děkuji všem účastníkům Běhu. Penězi, které se dnes díky nim podařilo vybrat, podpoříme realizaci projektu Toulavý autobus. Jeho cílem je vozit děti z pralesních oblastí Kamerunu na exkurze do záchranných stanic pro gorily a další primáty. Mnozí ze školáků tak poprvé uvidí gorily nikoliv jako maso na talíři, nýbrž jako fascinující živé tvory. Školáci také absolvují vzdělávací programy zaměřené na ochranu přírody a vzhledem k tomu, že dosud neopustili nejbližší okolí svých vesnic, otevře se jim také okno do světa,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Přestože jsou gorily chráněné, ve střední Africe jsou jich každoročně snědeny tisíce. Běh pro gorily v Praze a podobné akce po celém světě proto podporují zejména osvětovou a vzdělávací činnost pro obyvatele pralesních oblastí.
Z výtěžku prvních dvou ročníků Běhu pro gorily bylo zakoupeno vybavení pro strážce biosférické rezervace Dja, kteří dostali nejen stany či boty, svítilny nebo batohy, ale také fotoaparáty a satelitní telefony. Peníze umožnily i distribuci vzdělávacích materiálů do škol v několika zemích střední Afriky. Šlo o knihy „gorilích pohádek“ a omalovánky s příběhem o potrestaných pytlácích.

Třetí ročník akce Běh pro gorily proběhl v režii agentury Hera ve spolupráci se Zoo Praha a Magistrátem hl. m. Prahy.

Běh pro gorily zaznamenal rekord! Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

 


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru