Narozeniny varanky Aranky

Ostatní články

20. 06. 2012


Sobotní dopoledne 23. 6. bude v Zoo Praha věnováno oslavám 10. narozenin Aranky, nejúspěšnější varaní matky na světě!

Varanka Aranka, foto (c) Tomáš Adamec, Zoo Praha

V 11.00 přijde popřát Arance a pokřtít jedno z jejích mláďat Její Excelence Emeria Siregar, velvyslankyně Indonéské republiky. Přidejte se ke gratulantům i vy a nenechte si ujít ukázky tradičních indonéských tanců, hudby a indonéského jídla.

Doposud žádná jiná samice varana komodského na světě nenakladla takové množství snůšek jako naše oslavenkyně. Aranka je matkou již 37 mláďat, která se vylíhla z pěti snůšek. Na líhnutí šesté snůšky zatím čekáme.

V letošním roce Zoo Praha zaslala 10 mladých jedinců varanů komodských do amerických zoologických zahrad, kde by měli oživit krev tamních chovů. Evropský chov naopak obohatili varani dovezení z Los Angeles, jeden z nich přijde v budoucnu právě i do Prahy.


Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru