Zoo se hemží ptáčaty

Novinky u zvířat

Michal Šťastný  |  10. 04. 2014


Některá ptáčata se líhnou, další jsou již s rodiči na hnízdě. Mnohá z nich zasluhují velkou pozornost! Zápis z porady zoologického úseku dne 10. dubna 2014.

Mládě pelikána bílého. Foto: Antonín Vaidl, Zoo Praha Mládě pelikána bílého. Foto: Antonín Vaidl, Zoo Praha
  • Vylíhl se další pelikán bílý. Dnes dopoledne se opět připojil k rodičům. V současnosti můžete na hnízdech při troše štěstí pozorovat odchov dvou mláďat. Hnízda naleznete přímo pod stromy u obvodové zdi pavilonu Sečuán.
  • Mláďata orla východního již lze pozorovat. Často vystrkují hlavu z hnízda a zahlédnout jdou i z návštěvnické cesty. Matyáš i Matylda je svědomitě hlídají a výstražně volají, kdykoli cítí ohrožení.
  • Mládě marabu afrického ze ZOO Dvůr Králové, které adoptoval náš chovný pár, skvěle prospívá. V současnosti váží již takřka jedno kilo!
  • V letošní sezóně jsme zaznamenali celkem 5 mláďat kolpíků bílých. Vidět je můžete přímo z lávky ve voliéře Dunajská delta.
  • Voliéry dravců osídlili supi kapucíni. Pár těchto supů, kteří mají pro evropský chov velmi zajímavé geny, dorazil z plzeňské zoo. Návštěvníci mohli supy kapucíny v Praze naposledy před padesáti lety.
  • Do expozice proti výběhu psounů se nastěhoval bažant zeravšanský. Tento poddruh bažanta obecného chovají pouze dvě zoo v Evropě.
  • Voliéry Naše příroda na Zakázance postupně osídlili první obyvatelé. Expozice představí české plazy včetně zmije obecné nebo užovky podplamaté.
  • V příštím týdnu odejde dospívající žirafa Ela. Naše v současnosti nejstarší žirafa Kleopatra má zdravotní obtíže, které souvisí s jejím vysokým věkem.
  • Rada hlavního města Prahy schválila poskytnutí 100 000 korun na výzkum sloního herpesu a 911 000 na provoz Toulavého autobusu. Prostředky na Toulavý autobus pochází z "Dvoukoruny ze vstupu".

Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru