Dvorské mládě marabu odchovávají naši adoptivní rodiče

Novinky u zvířat

Jana Jirátová  |  09. 04. 2014


Mládě marabu afrického vylíhnuté v ZOO Dvůr Králové v péči adoptivních rodičů v Zoo Praha výborně prospívá. Po 14 dnech přibralo přes 700 gramů.

Mládě marabu krátce po příjezdu do Prahy a podložení pod rodičovský pár (foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha) Mládě marabu krátce po příjezdu do Prahy a podložení pod rodičovský pár (foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha)

Pár marabu afrických v ZOO Dvůr Králové snesl koncem zimy postupně tři vejce. Ptáci je bohužel všechna vyhodili z hnízda na zem a tak byla vejce vložena do líhně. Z prvního se 26. března úspěšně vyklubalo mládě. Jeho umělý odchov by zkušení chovatelé zvládli, ale vždy se hledá možnost, jak mláďata vychovat přirozeně, byť třeba adoptivními rodiči. A takoví se pro malého marabu našli v Zoo Praha, stejně jako v roce 2013. Malé čápě odvezl zoolog Michal Podhrazský ve čtvrtek 27. března do Prahy.

„Mládě po vylíhnutí vážilo 100,92 gramů. Na převoz jsme mládě vložili do vyhřívaného termoboxu. Převoz jsme zvládli na jedničku. Po příjezdu do Zoo Praha jsme mládě zvážili, mělo 95 gramů, což je přirozené, protože tráví žloutkový váček. Pokusili jsme se ho nakrmit, což odmítlo a chovatelka ho vložila na hnízdo,“ shrnul první den malého marabu zoolog Mgr. Michal Podhrazský.

Pražský pár marabu Ema a Oskar se o malého čápa začali starat okamžitě po jeho podsazení. „Zpočátku bylo nejdůležitější ohlídat, aby mládě od rodičů přijímalo dostatek potravy a přibývalo na váze. Při každém vážení jsme se ho snažili ještě přikrmovat, ale mládě další potravu odmítalo. Evidentně mu dostačovaly dávky od našich pěstounů,“ popisuje kurátor ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl. Chovatelé proto péči následně zcela přenechali na adoptivních rodičích.

Váhový přírůstek malého marabu od příchodu do Prahy je důkazem toho, že mládě prospívá. Zatímco při kontrole krátce po příjezdu ukázala váha pouhých 95 gramů, nyní mládě váží neuvěřitelných 839 gramů.

Při každém vážení probíhalo i dokrmování. (foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha)

„Pokud bude vše probíhat bez komplikací, měli by se adoptivní rodiče i s mládětem veřejnosti představit na počátku června, kdy obydlí ostrov antilop ve Vodním světě,“ slibuje Antonín Vaidl.

Zejména pro adoptivní matku Emu je odchov velmi důležitým zdrojem zkušeností. Do Prahy přicestovala po dvaceti letech pobytu v holandském Emmenu s pověstí nesnášenlivé samice a přes pokročilý věk neměla tedy žádné zkušenosti. V Praze se bez potíží spárovala se stařičkým samcem Oskarem a záhy začala snášet vejce. „Zatím sice neoplozená, ale i to je velký příslib do budoucna,“ uzavírá Antonín Vaidl.

Spolupráce mezi zahradami podsazením jednoho mláděte nekončí. „V ZOO Dvůr Králové máme v líhni ještě další dvě vejce marabu afrického a již s kolegy ze Zoo Praha připravujeme, jak by mohl probíhat přirozený odchov dalšího mláděte, pokud se zdárně vylíhne. Situaci nám komplikuje několikadenní rozdíl mezi snesenými vejci. Spolupráce s kolegy je výborná, oběma zoologickým zahradám jde v první řadě o přirozený odchov mláďat. Od roku 2013 je to již druhé mládě marabu, které nám pomáhají odchovat“, říká zoolog Mgr. Michal Podhrazský.

V pražské zoo žije v současnosti pět čápů marabu, kteří pochází z volné přírody. Do Prahy přicestovali na doporučení koordinátorky evropského chovu s ohledem na předchozí pražské úspěšné odchovy a s cílem zvýšit šanci na rozmnožení těchto jedinců a posílení evropské populace vzácnými geny.

 

12denní mládě čápa marabu s adoptivním rodičem (foto: Petr Hamerník, Zoo Praha)

ZOO Dvůr Králové chová marabu africké již od sedmdesátých let minulého století. Aktuálně má v kolekci sedm marabu. Od roku 1999 odchovala již 26 mláďat.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru