Matyáš a Matylda mají dvojčata

Novinky u zvířat

Jana Jirátová  |  19. 03. 2014


Pražská zoo se může pyšnit nejproduktivnějším párem orlů kamčatských. Impozantní dravci Matyáš a Matylda zasedli koncem ledna na hnízdo - z vajec se nyní vylíhla dvě mláďata.

Matyáš je významnou osobností pražské zoo. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha Matyáš je významnou osobností pražské zoo. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Orel východní, zvaný též kamčatský, je majestátním dravcem, který na sebe poutá pozornost nejen díky své velikosti, ale i impozantnímu vzezřením. V pražské zoo je zastoupen chovným samcem Matyášem a samicí Matyldou.

„Tento orlí pár jsme složili před osmi lety, kdy Matyáš přišel do Prahy po zranění křídla. Vzhledem k jeho hendikepu jsme se spojení s naší samicí Matyldou, která pobývala v Praze od roku 2000, poněkud obávali. Oba si však od první chvíle padli do oka,“ popisuje Antonín Vaidl, kurátor ptáků Zoo Praha. „Později se navíc ukázali jako vzorní rodiče, kteří mají dnes na kontě již více než desítku úspěšně odchovaných mláďat.“

Letošní zahnízdění jednoho z nejúspěšnějších párů orlů východních v Evropě proběhlo s mírným předstihem. Matylda snesla vejce na přelomu ledna a února, následně s Matyášem zasedla na hnízdo. Po 42 dnech inkubační doby se jim vylíhla dvojčata.

„Mláďata zůstanou na hnízdě. V péči svých rodičů budou zhruba 3,5 měsíce. Poté začnou vyskakovat na okraj hnízda, až vylétnou ven,“ uvádí Antonín Vaidl.

Návštěvníci mohou nahlédnout do soukromí orlího páru a sledovat péči starostlivých rodičů. Voliéry dravců jsou umístěny ve spodní části areálu zoo.

Orel východní je ohroženým druhem. V přírodě je jeho populace odhadována na pouhých 5000 jedinců, přičemž počet orlů stále klesá především v důsledku znečišťování a změn prostředí. Na seznamu ohrožených druhů je orel východní zařazen jako zranitelný, každé mládě odchované v zoologické zahradě je posilou pro vytvoření záložní populace.

Od roku 2007 měli Matylda a Matyáš už 16 mláďat. Tato dvě v loňském roce. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru