Otevíráme expozici posvátných žab z jezera Titicaca

Akce v Zoo Praha

Helena Petáková  |  03. 07. 2019


V neděli 7. července budete mít poprvé příležitost spatřit vodnice posvátné, podivuhodné žáby z jezera Titicaca. Expozici tohoto kriticky ohroženého druhu otevřeme v Teráriu u Rezervace Bororo ve 13.00 za účasti herce, zpěváka a režiséra Ondřeje Havelky. 

Vodnice posvátné, v mnoha ohledech výjimečné žáby, žijí pouze ve vysokohorském jezeře Titicaca, zejména vinou znečištění jsou tam však kriticky ohrožené.

Zoo Praha se spolu s vybranými severoamerickými a evropskými zoologickými zahradami zapojila do programu na vytvoření jejich pojistné populace v lidské péči. Chce tím také upozorňovat na problémy jednoho z důležitých ekosystémů; z dlouhodobého hlediska se totiž tyto žáby nepodaří zachránit, pokud se nepodaří zachránit jezero.

Šourková žába

Vodnice posvátná je pozoruhodná už na první pohled. Nikdy neopouští vodní prostředí a téměř výhradně dýchá kůží. Vzhledem k nízkému obsahu kyslíku ve vysoko položeném jezeře Titicaca jí však musí využívat co největší plochu, a proto ji má po stranách těla, na hřbetě a na zadních nohou velmi nápadně zřasenou. Z toho důvodu se někdy označuje jako šourková žába.

Žabí námluvy v potopeném chrámu

Výjimečné žáby se v Zoo Praha momentálně zabydlují ve speciální expozici a dle probíhajících námluv lze soudit, že jim nový domov vyhovuje. Parametry expozice odpovídají významu a míře ohrožení vodnice: nádrž má rozměry 3 x 3 x 2 metry a výtvarně byla inspirována nyní zatopeným chrámem, který stával na břehu jezera Titicaca přibližně před 1 000 až 1 500 lety. Pečlivě opracované kamenné monolity poskytují žábám plochy k odpočinku v různých hloubkách.

Vodnice posvátné se v nové expozici Titicaca, která byla zbudována speciálně pro ně, už začaly pářit. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Slavnostní otevření expozice Titicaca

V Teráriu u Rezervace Bororo začne program ve 13.00 úvodním slovem ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka a o vodnicích pohovoří také kurátor chovu plazů a obojživelníků Petr Velenský. Za účasti herce, režiséra, zpěváka a tanečníka Ondřeje Havelky poté slavnostně přestřihneme pásku nové expozice. 

Doprovodný program

Od 10.00 do 16.00 je v prostorách dětského hřiště Rezervace Bororo připraven také tematický doprovodný program:

- edukativní stanoviště zaměřující se na obojživelníky

- tematický facepainting

- výroba žabích masek

- výtvarná dílna

- soutěž pro děti „ kdo doskočí nejdál“ o drobné ceny

Expozice Titicaca vytváří iluzi chrámu potopeného na dně jezera. Na rovných plochách kamenných bloků mohou žáby odpočívat. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Mohlo by vás zajímat

O vodnicích posvátných a jejich nové expozici se více dočtete také v novém čísle Trojského koníka, které si můžete objednat v našem e-shopu.

Sloupek ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka: Šourková žába v Praze

Tisková zpráva z příjezdu vodnic posvátných do Prahy: Zoo Praha získala vodnice posvátné, vzácné žáby z jezera Titicaca


Užovka podplamatá, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Letos se v rámci této celosvětové akce v neděli 21. dubna zaměříme na ochranu přírody v Česku a seznámíme se s volně žijícími živočichy na území zoologické zahrady.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Exotické rajky, proslulé nádhernými pery a propracovanými zásnubními tanci, nově osídlí novoguinejskou expozici v Rákosově pavilonu. Oficiálně je budeme představovat v sobotu 13. dubna. Na tematické hry se můžete těšit mezi...




Přihlášení k newsletteru