Zoo Praha dopravila do Mongolska další čtyři koně Převalského

Tiskové zprávy

Lenka Pastorčáková  |  21. 06. 2018


Osmý úspěšný transport a celkem 31 koní Převalského přepravených armádními letouny CASA z Evropy do Mongolska, taková je aktuální bilance Zoo Praha poté, co v Přísně chráněné oblasti Gobi B byly včera vypuštěny další čtyři klisny: Yanja, Helmi, Hanna a Spes.

Letoun CASA Armády ČR se čtyřmi klisnami a doprovodem na palubě odstartoval z letiště v Praze-Kbelích v úterý 19. června 2018 ve 13:45 a po dvou plánovaných mezipřistáních v Kazani a Novosibirsku dosedl na nezpevněnou plochu letiště v Bulgan Sumu včera před 11. hodinou místního času. Nákladními automobily byly klisny v transportních bednách následně převezeny do oblasti Tachin tal a vypuštěny do aklimatizační ohrady.

„Teď už si naštěstí můžeme oddechnout, ale snadné to tentokrát nebylo,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Den před plánovaným příletem letounu na letiště v Bulgan Sumu dlouho a intenzivně pršelo; hrozila tudíž i varianta záložního přistání v Chovdu.“

Klisny, které byly letos přepraveny do Mongolska, pocházejí ze tří evropských chovných zařízení. „Hanna a Helmi se narodily v Zoo Helsinky, jejich otcem je ale pražský hřebec Elán. Yanja pochází ze švýcarského Wildnispark Zürich Langeberg a Spes z německého Wisentgehege Springe,“ doplnil zoologický náměstek Jaroslav Šimek.

Projekt „Návrat divokých koní“ zahrnuje i celou řadu souvisejících aktivit, jako byla například výstavba strážních postů, seníků, studny s pitnou vodou, rekonstrukce nemocnice ve vesnici Bidž či zakoupení terénního vybavení pro strážce Gobi B.

V dubnu letošního roku navíc Zoo Praha uzavřela s Ministerstvem životního prostředí Mongolska Memorandum o ochraně ohrožených druhů, která se tímto rozšířila také na velbloudy divoké a sajgy mongolské.

Na organizaci a financování letošního transportu se kromě Zoo Praha a Armády ČR podílely také tyto organizace: ITG (International Takhi Group), Taipei Zoo (Tchaj-wan), Tierpark Berlin (Německo) a Ministerstvo životního prostředí ČR.

 

Zoo Praha dopravila do Mongolska další čtyři koně Převalského