Poslední divocí koně

Koně Převalského a obnova stepí

Zoo Praha  |  19. 04. 2021


Kůň Převalského je dnes jediným žijícím druhem divokého koně. Kvůli lovu, narušování prostředí či konkurenci hospodářských zvířat málem vyhynul.

Návrat divokých koní je příkladem mimořádně úspěšného in situ projektu. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Návrat divokých koní je příkladem mimořádně úspěšného in situ projektu. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

V přírodě byl kůň Převalského naposledy spatřen v roce 1969 a přežil jen díky chovu v lidské péči. Jednou z hlavních institucí, která se o jeho záchranu zasloužila, je Zoo Praha. Od roku 1959 pro koně Převalského vedeme Mezinárodní plemennou knihu a přišlo u nás na svět již přes 240 hříbat.

Typické znaky koně Převalského

Návrat divokých koní – in situ projekt Zoo Praha

V roce 2011 jsme spustili projekt Návrat divokých koní a do roku 2019 přepravili armádními letouny CASA celkem 34 koní v devíti transportech do západního Mongolska. V Přísně chráněné oblasti Gobi B, kam směřovala většina z „českých“ transportů, počet koní Převalského již překročil tři sta. Transporty probíhaly každý rok ve spolupráci s Armádou ČR, organizací International Takhi Group (ITG) a Evropským záchovným programem (EEP).

Pomáháme jim přežít

Podpořit návrat koní Převalského do jejich mongolské domoviny můžete i vy.

  • Převodem libovolné částky na sbírkové konto Pomáháme jim přežít, číslo účtu: 43–680 466 0247/0100.
  • Nákupem knih a suvenýrů v areálu Zoo Praha nebo na našem e-shopu.
  • Návštěvou Zoo Praha přispíváte částkou 5 Kč na ochranu ohrožených druhů v přírodě.
  • Zasláním jednorázové dárcovské SMS ve tvaru „DMS OHROZENEDRUHY 30“ na číslo 87 777 (cena SMS je 30 Kč, na projekt putuje o korunu méně). Možno také ve variantě 60 Kč, 90 Kč a 190 Kč – v tom případě do DMS místo čísla 30 vepište 60, 90 nebo 190, dle zvolené částky.
  • Zasláním trvalé dárcovské SMS ve tvaru „DMS TRV OHROZENEDRUHY 30“ (60, 90 nebo 190) na číslo 87 777. Zvolená částka vám bude strhávána každý měsíc až do zrušení příkazu zasláním zprávy STOP OHROZENEDRUHY na číslo 87 777.

Více informací naleznete zde na webu, v sekci Pomoc ohroženým druhům.

Související příspěvky

Kůň Převalského ve webovém Lexikonu zvířat

Velcí kopytníci a stepi

Fotogalerie z vypouštění koní Převalského na Dívčích hradech

Kdo je kdo na Dívčích hradech

Prosíme, nekrmte koně! Ublíží jim to