Trnovník bílý zvaný akát

Listnaté dřeviny

Zoo Praha  |  16. 04. 2017


(Robinia pseudoacacia)

Původ a rozšíření:
Původ ve východních státech střední ch USA (Virginie, Karolína, Georgia), dnes ale prakticky zdomácněl na celém jihovýchodě/jihu Severní Ameriky. Velmi úspěšně též přesídlil do Evropy. První introdukce proběhla již v 17. století. Od té doby se rozšířil prakticky po celé Evropě, včetně Skandinávie.

Popis:
Opadavý strom do 25 m výšky, s nepravidelnou, vzdušnou korunou. Borka je šedočerná, hluboce rozbrázděná, větve bývají často pokroucené. Mladší větve a větévky silně trnité. Pupeny jsou rezavě ochmýřené, terminální chybí.
Listy - lichozpeřené, složené ze 7-19 oválných lístků. Jsou poměrně tenké, jemné, z vrchní strany sytě zelené/modrozelené, na rubu světlé sivě zelené. Za velkého horka nebo za deště se v půlce skládají.
Květy - velmi dekorativní, bílé, intenzivně vonné, zhruba 2,5 cm v průměru, uspořádané do 8-20 cm dlouhých hroznů.
Plody - semena jsou uzavřena v tmavohnědém hladkém lusku. Lusky mají délku 5-10 cm, po dozrání zůstávají nějaký čas na stromech.
Kvete: na přelomu května a června.

Podzimní zbarvení:
Slabě žlutozelené.

Zajímavost:
Dřevo je těžké, tvrdé, trvanlivé. Jedná se o významnou medonosnou dřevinu.

Pěstování:
Teplomilný, vyžaduje slunné stanoviště. Roste na chudých, kamenitých půdách. Poměrně odolný vůči suchu i posypové soli, snáší výsadbu do zpevněných ploch. Existuje několik zahradních kultivarů odlišujících se od původního druhu vzrůstem, barvou květu či listu.
V minulosti byl trnovník bílý vysazován jako lesnická dřevina více-méně po celé Evropě. Na mnohých místech ve volné přírodě se však chová invazivně (= vytlačuje původní domácí druhy).

Trnovník bílý, perokresba: Eva Göndorová, Zoo Praha