Třešeň pilovitá ´Kanzan´

Listnaté dřeviny

Zoo Praha  |  16. 04. 2017


(Prunus serrulata ´Kanzan´)

Původ a rozšíření:
Kultivar. Původní druh pochází z východní Asie (Čína, Japonsko)

Popis:
Menší strom 8-12 m s nízko nasazenou, typicky trychtýřovitě větvenou korunou. Později větve převisají. Velice často bývá pěstována jako alejový strom s vysokým kmenem – v tom případě je roubována na kmen třešně ptačí. Borka hnědá, slabě lesklá. Pupeny hnědé, špičaté, šupinovité.
Listy - střídavé, oválné s výraznou protáhlou špičkou, po obvodu ostře pilovité. Na líci lesklé, rubová strana o něco světlejší, matná.
Květy - na stopkách ve svazcích po 2-5, asi 2-2,5 cm v průměru, výrazně růžové, plnokvěté – jeden květ je složen z 25-30 okvětních plátků, které po opadání vytvoří na zemi růžový koberec. Kvete před olistěním.
Plody - kultivar je sterilní = nevytváří plody.

Podzimní zbarvení:
Listy se vybarvují nejen na podzim. Na jaře raší bronzovou barvou, která postupně přechází přes svěže žlutozelenou do zelené. Na podzim vybarvuje do zářivých odstínů oranžové, oranžovobronzové, někdy s načervenalými nádechy.

Zajímavost:
Okrasné třešně – sakury jsou velmi oblíbené v Japonsku. Jsou nazývány „Zato-Sakura“, což znamená „domácí třešeň“ a mají řadu symbolických významů. Kvetoucí sakury se velmi často objevují i na porcelánu a kresbách. To však nebrání tomu, aby byly využívány i v domácnostech. Literatura uvádí, že dřevo se používá k vyuzování šunky a slaniny, listy se přidávají do koláčů.

Pěstování:
Vyhovuje jí propustná vlhká půda, raději vápenitá, na slunném stanovišti. Ve zpevněných plochách se jí nedaří příliš dobře, posypovou sůl netoleruje. U rostlin roubovaných na třešeň ptačí vyrůstají všechny větve z téměř jednoho místa. Vzniká tak jakýsi „košťatovitý“ tvar, který, zejména v kompozicích přírodního charakteru, působí dost nepřirozeně. U starších jedinců dochází relativně často k vylamování kosterních (hlavních) větví. Květy ´Kanzanu´ patří nepochybně mezi nejkrásnější plnokvěté třešně. Všeobecně velmi oblíbená okrasná dřevina. Avšak vzhledem k nepřebernému množství dalších kultivarů třešně pilovité i dalších okrasných třešní, se zdá být snad až poněkud nadužívána.

Třešeň pilovitá, perokresba: Eva Göndorová, Zoo Praha