Habr obecný

Listnaté dřeviny

Zoo Praha  |  14. 04. 2017


(Carpinus betulus)

Původ a rozšíření:
Evropa (jihovýchod Anglie, jih Švédska, jižně Itálie a Řecko, východně po Dněpr a Don), Írán, severní Turecko, Kavkaz. V ČR v nadmořské výšce 200–700 m.

Popis:
Strom, výška 6 – 20 (30) m. Koruna široce vejčitá, pravidelná, kmen silný i mírně zkroucený, větvený nízko u země, velké kosterní větve, nápadné kořenové náběhy. Borka hladká, tmavošedá až hnědá, s kresbou světleji hnědých a šedých pruhů. Letorosty tmavě hnědošedé. Pupeny hnědé, kuželovité, špičaté, k větévce přitisklé.
Listy - střídavé, vejčité, zašpičatělé, okraj jemně a ostře 2× zubatý, žilky ke kraji nevětvené, mladé listy hedvábně chlupaté, zřasené. Čepel líc matně tmavě zelená, rub světlejší.
Květy - jehnědy, samčí převislé vyrůstají z loňských větévek, samičí řídká květenství na konci letorostů vzpřímené.
Plod - zploštělý oříšek, v dlouhých převislých plodenstvích, jsou zelené, zralé hnědé, s asi 8 páry oříšků.
Kvete: duben - květen. Současně s rašením listů.

Podzimní zbarvení:
Žluté až hnědé.

Zajímavost:
Po jeřábu je dřevo habru v Evropě nejtvrdší, má velkou mechanickou pevnost. Velmi výhřevné, využití jako palivové. Využívalo se na výrobu nástrojů (hoblíků, držadel, dřevěných šroubů) a do mechaniky klávesových nástrojů (kladívka). Kůra sloužila k barvení vlny.

Pěstování:
Na světlo nenáročný, snáší zástin, netrpí mrazy ani suchem. Na hlinitých, humózních, ale i skeletovitých nebo kamenitých půdách. Nesnese půdy zamokřené, rašelinu. Snáší řez, vhodný do tvarovaných živých plotů i velkých stěn. Pro zahrady a parky vyšlechtěny kultivary s atraktivním habitem.

habr obecný ´Fastigiata´

(Carpinus betulus´Fastigiata´)

Popis:
Tvarový kultivar, sloupovitý, ve stáří až kulovitý.
Listy - svěžeji zelené a lesklejší než původní druh, velmi hustě a vodorovně postavené.

Pěstování:
Vhodný výsadbě podél komunikací do zelených pásů. Do parků a zahrad je nutné počítat s dostatečným prostorem. Na posypovou sůl citlivý, do zpevněných ploch není příliš vhodný.

Habr obecný, perokresba: Eva Göndorová, Zoo Praha