Javor jasanolistý

Listnaté dřeviny

Zoo Praha  |  13. 04. 2017


(Acer negundo)

Původ a rozšíření:
Pochází ze Severní Ameriky – oblast od severní Kanady až po Floridu, od západu na východ na celém kontinentu. Druhotně se vyskytuje i v Jižní Americe (střední Argentina – Buenos Aires, La Pampa). V našich zemích se objevil v roce 1835, kdy byl vysazen v Královské oboře v Praze.

Popis:
Strom, často vícekmenný, 10–25) m vysoký, rychle rostoucí. Koruna řídká, starší široce rozložitá. Borka hladká šedohnědá, nebo zelenošedá, u starších jedinců lehce podélně brázditá. Větve šedé, letorosty olivově zelené nebo šedomodře ojíněné, lysé pupeny vstřícné, terminální pupen přišpičatělý, pokryty světlou jemnou krátkou plstí. Listy opadavé, lichozpeřené, hrubě pilovité, konečný lístek 3laločný. Čepel olivově až svěže zelená, naspodu světlejší, líc lysý, rub pýřitý.
Květy - jednopohlavné a dvoudomé, žlutozelené, samičí v dlouhých nících hroznech, samčí v hustých svazečcích na převisajících stopkách.
Plod - křídlatá dvounažka, křídla dvounažek žlutobílá, dovnitř zkroucená, na konci rozšířená, v ostrém úhlu, plody v nápadných dlouhých hroznech, oříšky jsou úzké a zašpičatělé, žilkované.
Kvete: březen – duben před rašením listů. Dřevina medonosná.

Podzimní zbarvení:
Žlutá.

Zajímavost:
Z tohoto javoru, podobně jako z javoru cukrového, se těžil cukr.

Pěstování:
Okrasný strom s řadou pestrolistých kultivarů rychle rostoucí, dřevina odolná do městského prostředí, na zasolení je citlivý. Odolný k suchu, nenáročný, roste dobře i v suchých a chudých půdách. Často zplaňuje do svého okolí, invazivní. Pyl může způsobit alergii.

Javor jasanolistý, perokresba: Eva Göndorová, Zoo Praha