Tis červený

Jehličnaté dřeviny

Zoo Praha  |  13. 04. 2017


(Taxus baccata)

Původ a rozšíření:
Celá Evropa, severní Afrika, Malá Asie až po Kavkaz a Sýrii. V České republice se jedná o druh původní, z volné přírody však již skoro zmizel. Zákonem chráněný.

Popis:
Nevysoký stálezelený jehličnatý strom, dorůstá do výšky 8-12 (20)m. Má průběžný kmen a široce větvenou, kuželovitou korunu. Borka červenohnědá, odlupuje se ve velkých plátech, podobně jako u platanu.
Jehlice - ploché, špičaté, poměrně měkké. Na svislých výhonech uspořádané spirálovitě, na ostatních větvích vyrůstají dvouřadě rozčísnuté do stran. Temně zelené, lesklé na líci, z rubu téměř žlutozelené. Tis je dvoudomý = samčí a samičí rostliny jsou oddělené. Samčí květy jsou drobné, kulovité žlutozelené šištice, vyrůstající v paždích jehlic. Samičí květy nevýrazné, plodem je černé semeno obalené výrazně červeným dužnatým váčkem.

Zajímavost:
Celá rostlina, vyjma červeného dužnatého váčku, je silně jedovatá. Dřevo je těžké, velmi pevné a pružné. Používalo se k výrobě luků, pravděpodobně od nepaměti – pravěký muž Ötzi, nalezený v Alpském ledovci, byl vybaven tisovým lukem. Nález je datován do počátku doby bronzové, tj. asi před 5 300 lety. Žádané tisové dřevo bývalo z Evropy vyváženo – v 17. století zejména do Anglie, vývoz po řece Visle je však doložen již koncem 13. století.
Velké obliby se mu dostalo i v období rokoka, kdy z něj byl vyráběn nábytek. Jeho intenzivní využívání způsobilo, že dnes jsou volně rostoucí tisy poměrně vzácné.

Pěstování:
Nejlépe roste na hlinitopísčitých, dobře provzdušněných a propustných půdách, dostatečně vlhkých. Dává přednost půdám vápenatým. Výborně snáší zastínění (i trvalé), ale roste i na slunci. Jako jeden z mála jehličnanů zmlazuje ze starého dřeva – dobře se hodí k tvarování, do živých plotů. Pěstuje se celá řada kultivarů.

tis červený ´Fastigiata´

(Taxus baccata ´Fastigiata´)

Původ a rozšíření:
Kultivar. Nalezen kolem roku 1780 v Irsku

Popis:
Tvarový kultivar původního druhu. Sloupovitý, všechny větve směřují strnule vzhůru, jehlice uspořádány vřetenovitě. Dorůstá výšky kolem 3-7 m, šířky 1-2 m. Jedná se o samičí rostliny, ojediněle se na některých větvičkách však mohou vyskytnout i samčí květy.

Tis červený, perokresba: Eva Göndorová, Zoo Praha