Borovice pokroucená

Jehličnaté dřeviny

Zoo Praha  |  13. 04. 2017


(Pinus contorta)

Původ a rozšíření:
Západ Severní Ameriky – roste v poměrně úzkém pásu podél pobřeží Tichého oceánu od Aljašky po Kalifornii.

Popis:
V přírodě se vyskytuje ve dvou variantách. Borovice pokroucená var. latifolia je 20-25 m stromem s rovným, vysokým kmenem, na němž je posazena krátká otevřeně větvená válcovitá koruna. Je pro ni charakteristický zkroucený kmen a hustá nepravidelná koruna s pokroucenými větvemi. Ty často převisají do podoby jakéhosi deštníku, mohou dosáhnout až k zemi. Borka hnědá až červenohnědá, může být zbarvena i do šeda. Pupeny tmavě červenohnědé, slabě pryskyřičnaté.
Jehlice - o délce 3-6 cm jsou uspořádány ve svazečcích po dvou, jsou zkroucené podél podélné osy. Barva se pohybuje od nažloutle zelené až k tmavozelené. Na stromě zůstávají po 6-8 let.
Šišky - 3-6 cm dlouhé, nesymetrické, vejcovitého tvaru. Často vyrůstají v přeslenech, dozrávají zhruba po 16-18 měsících a většinou zůstávají na stromech po několik let. Lesklé, červenohnědé.

Zajímavost:
Varieta contorta je v evropských okrasných zahradách dosti oblíbená, zejména pro svůj malebný, nepravidelný růst a pokroucené jehlice.

Pěstování:
V oblasti původního rozšíření pionýrská dřevina vyskytující se zejména na živinově chudých stanovištích. Miluje slunce a vlhká stanoviště. Na vysýchavých písčitých půdách se jí nedaří.

 Borovice pokroucená, perokresba: Eva Göndorová, Zoo Praha