Parametry stavby

Inspirace pro pavilon: Biosférická rezervace Dja


Rezervace Dja je historicky největším pavilonem v Zoo Praha. Poskytuje velkorysý prostor jak pro chovaná zvířata, tak pro návštěvníky, zároveň se však snaží maximálně splynout s přírodním prostředím lokality.

Železobetonová konstrukce je situována do nejnižšího místa parcely a je z větší části zapuštěna pod úroveň terénu. Místa, která nemohla být z provozních a technických důvodů přisypána vytěženou zeminou, aby se pavilon „ztratil v krajině“, byla připodobněna skalnatému nebo hlinitému svahu a hojně ozeleněna. Také střecha s velkými prosklenými plochami a světlíky je řešena jako vegetační. Tvarově tak stavba vytváří dojem travnatého kopce a z nejvíce exponovaných pohledů je minimálně viditelná.

rostliny Z09 1068 export 2500px web

Přírodně pojatý interiér pavilonu skrývá promyšleně řešené provozní a chovatelské zázemí, jež poskytuje pavilonu do značné míry soběstačnost. Vedle plynové kotelny, strojovny vzduchotechniky či dieselagregátu zde najdeme mrazicí a chladicí boxy, sklady a několik technických místností, které navazují na hospodářský dvůr. Dvě přípravny krmiva umožňují vzájemný kontakt zvířat s chovateli a dostatečně široké chodby zajišťují plynulý pohyb zaměstnanců i manipulaci se zásobovacími kontejnery a transportními boxy.

Hlavním architektem stavby nového pavilonu goril je Ing. arch. Petr Bouřil ze studia ABM architekti, s. r. o. Stavební práce od prvního výkopu do předání stavby trvaly 29 měsíců, celkové náklady dosáhly částky 300 milionů korun.

Přehled hlavních parametrů expozice shrnuje následující tabulka:

Celková plocha dotčená stavbou 12 637 m2
Plocha zeleně 6 850 m2
Zastavěná plocha  2 500 m2
Hrubá podlahová plocha  3 010 m2
Obestavěný prostor  21 000 m3
Návštěvnický prostor uvnitř pavilonu 866 m2
Vnitřní expozice rodinné skupiny goril  466 m2
Vnitřní expozice kočkodanů a štětkounů  120 m2
Venkovní expozice rodinné skupiny goril  2 570 m2
Venkovní expozice kočkodanů a štětkounů  358 m2