Největší draft v historii

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  21. 05. 2012


Před týdnem odcestovalo z Prahy deset mladých varanů komodských. Přes Frankfurt nad Mohanem zamířili do Los Angeles a odtamtud do dalších měst na americkém kontinentu. Protože ze zoo odjížděli právě v čase, kdy se na hokejovém mistrovství světa hrál zápas Česko – Rusko, naše chovatelka Nataša Velenská je pro potřeby přepravy označila jmény našich hokejistů, kteří se prosadili v NHL: Jágr, Šlégr, Hašek, Eliáš, samice Růžička, Hlinka, Straka, Svoboda, Sýkora a Dopita. Skvělý nápad! S „komoďáky“ to byl koneckonců historicky skutečně ojedinělý draft.

Když se podíváme do historických tabulek, v čele chovu těchto největších ještěrů světa se nejprve prosazoval Washington. V sezónách 1992, 1993 a 1994 zde bylo postupně odchováno čtyřicet pět varanů komodských (což to je ostatně jediný rekord, který náš Petr Velenský se svým týmem ještě nepřekonal). V následujících sezónách se vedle Američanů ze Cincinnati, Miami či Denveru nesměle prosazovali také někteří Evropané, konkrétně Londýn nebo Chester. A pak už přišly hvězdné roky Prahy a její výjimečné líhně, která od roku 2007 do dneška vyprodukovala sedmatřicet úchvatných komoďáků!

Manželé Velenských naložili 10 varaních výrostků, kteří odcestovali směr Frankfurt nad Mohanem a Los Angeles. Budou nám dělat čest. Děkujeme, Petře a Natašo! Foto(c) Petr Velenský, Zoo Praha.

Paní Velenská nakládá 10 varaních výrostků. Foto © Petr Velenský,  Zoo Praha

Deset těchto mimořádně vzácných varanů bylo nyní draftováno do Ameriky. Dnes už jsou ve svých nových „klubech“: v Pittsburghu (tam jsou nyní důležití právě varani komodští a ne nějací tučňáci!), v Denveru, Torontu, Los Angeles, v nevadském Shark Reef Aquarium, v Chattanooga v Tennessee, ve Fort Worthu a v Honolulu. Do Evropy za ně nyní přichází nadějný americký dorost. Po dvou mladých varanech dostává Lipsko, Řím a Frankfurt nad Mohanem a po jednom Poznaň, dánský Randers, Chester a my.

Velkolepý varaní draft, do kterého se zapojilo šestnáct špiček světové extraligy zoologických zahrad, znamená pro Zoo Praha stejný úspěch, jakým je pro hokejové kluby vítězství v NHL nebo pro národní reprezentace zisk titulu mistra světa. Děkuji, Petře a Natašo Velenských a Zdeňku Kymlo!

Psáno pro deníky VLP  

Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru