Polárka

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  07. 05. 2012


Ve znaku a posléze logu Zoo Praha se postupně vystřídali lvice Šárka, zubr a kůň Převalského – ten dokonce hned v několika ztvárněních. Nejdéle, celých šestnáct let, se používalo logo Jany Rožánkové zobrazující klisnu „převaláka“ s hříbětem. Paradoxně však ještě nesrovnatelně delší dobu přežilo zvíře z pražské zoologické zahrady jako symbol zcela jiné značky.

Obliba pražské zoo byla v poválečných letech srovnatelná s tou dnešní. Jestliže v roce 1947 se návštěvnost přiblížila hranici půl milionu, již v následujícím roce se ji hravě podařilo překonat a roku 1956 se dokonce mluvilo o ataku na metu milionu návštěvníků ročně. Právě v tomto období bylo patrně největší celebritou Zoo Praha první úspěšně odchované mládě medvěda ledního - samička pojmenovaná Polárka (již dříve uměle odchovaná Ilun nešťastně zahynula před dosažením prvního roku). Polárčiny ohromné popularity tehdy využily pražské mrazírny a začaly její jméno i obrázek používat na mraženém smetanovém krému, který nově uvedly na trh. Polárka se stala dodnes užívaným synonymem pro tento typ výrobku. Její vyobrazení na kře a s hvězdou Polárkou (či sněhovou vločkou) nad bedry se posléze ze zmrzliny dostalo až do loga celých Mochovských mrazíren, vybudovaných pro Prahu v 60. letech.

Polárka (c) Vlevo reklama na mražený smetanový krém Polárka zachycená ve filmu Zpívající pudřenka z roku 1959. Vpravo logo Mochovských mrazíren velmi podobné reklamě, ovšem stranově převrácené. Uprostřed modernizované logo registrované u ÚPV.

Vlevo reklama na mražený smetanový krém Polárka zachycená ve filmu Zpívající pudřenka z roku 1959. Vpravo logo Mochovských mrazíren velmi podobné reklamě, ovšem stranově převrácené. Uprostřed modernizované logo registrované u ÚPV.

Snad není přání otcem myšlenky, když si logo s Polárkou vybavuji z 80. let (a možná i z pozdější doby) kupříkladu na sáčcích s Mochovskou zeleninou... Mrazírny v Mochově ovšem stejně jako nespočet jiných tradičních podniků nedávno skončily a zahraniční majitelé, kteří jejich jméno již jen tisknou na obaly dováženého zboží, pozměněné logo s Polárkou ponechávají u ledu. Úřadem průmyslového vlastnictví je však stále registrováno - a různí jiní výrobci polárkových dortů, krémů a pěn s větším či menším úspěchem využívají nápodoby jeho původní verze.


Psáno pro deníky VLP  


Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Minulý pátek jsem v novinách zveřejnil fotku gorilí samičky Mobi, jak „vyhlíží“ sourozence. Mínil jsem tím mládě, které měla Kijivu porodit každým dnem, ne-li okamžikem.

Max s Rudim, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Nastal čas. Sloni indičtí Max a Rudi už nejsou malá slůňata. Dnes se s nimi budeme v Zoo Praha loučit. Přiblížili se dospělosti a během jara se vydají do svých nových domovů, nejprve Rudi do Itálie a poté Max do Belgie.




Přihlášení k newsletteru