Nejvýznamnější odchovy Zoo Praha

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  05. 08. 2023


Samičce luskouna krátkoocasého Šišce bylo ve středu půl roku. Její odchov můžeme považovat za završený – a do seznamu historických úspěchů Zoo Praha zanést další položku, v tomto případě tučným písmem.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Odchov Šišky je zásadní nejenom proto, že byl spojen s řadou úskalí, ale také z toho důvodu, že jde o první mládě luskouna odchované v Evropě. Přitom je třeba zdůraznit, že tito šupinatí savci žijící v subsaharské Africe a jižní Asii jsou vysoce ohrožení nelegálním lovem a obchodem. Ostatně pozornost, která je Šišce věnována ve světě zoologických zahrad, význam jejího odchovu jen potvrzuje.

A jestliže jsem se zmínil o zápisu tučným písmem, měl bych zmínit kontext, ve kterém bude Šiška uvedena. Pokusil jsem se proto sestavit desítku největších chovatelských úspěchů Zoo Praha od jejího založení do dneška. Nebyl to úplně jednoduchý úkol, protože v každém podobném seznamu se nutně mísí chovatelská, vědecká, ochranářská i marketingová hlediska, nicméně zde vám předkládám výsledek:

1933 kůň Převalského – první hříbě v Zoo Praha

1937 kondor andský – 2. odchov na světě (1. publikovaný)

1942 medvěd lední – Sněhulka – ve světovém měřítku jedinečný umělý odchov (v roce 1947 pak Polárka – 1. přirozený odchov v Československu)

1972 gepard – jeden z prvních odchovů v Evropě

1989 hrabáč kapský – 1. odchov v Československu, 3. v Evropě

1998 dracena krokodýlovitá – světový prvoodchov

2004 gorila nížinná – Moja – 1. odchov v České republice

2012 sojkovec rezavouchý – 1. odchov ve světových zoologických zahradách

2012 želva korunkatá – světový prvoodchov spojený s objevem způsobu rozmnožování

2023 luskoun krátkoocasý – Šiška – 1. odchov luskouna v Evropě

A co nás čeká dál? Jaké významné odchovy bychom si přáli do budoucna? Rád bych si vsadil na velemloky. Anebo člunozobce… Historické úspěchy se však plánovat nedají.


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru