Které zvíře v zoo je nejoblíbenější?

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  16. 07. 2023


Častou otázku, které zvíře v zoo je nejoblíbenější, by šlo odbýt replikou, že pro každého nějaké jiné. To je ovšem pravda jen do určité míry. Některá zvířata jsou podstatně oblíbenější než zvířata jiná. Ovšemže nesmírně populární jsou třebas gorily. Nebo sloni. A pochopitelně také lvi, levharti a pandy červené. Anebo tučňáci či surikaty.

Panda červená. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Panda červená. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Jistě nepřekvapí, že oblibu zvířat se snaží uchopit také badatelé. A nepoužívají přitom jen dotazníky. V naší zoo dokonce nasazovali návštěvníkům brýle se zabudovanou kamerou, načež vyhodnocovali, jak dlouho se kdo na které zvíře díval.

Výsledky odpovídají víceméně tomu, co jsem napsal výše. Nejoblíbenější jsou výrazná, ikonická, namnoze i silou oplývající zvířata. Dejme tomu sloni nebo lvi. Dále výrazně bodují nejrůznější „plyšáci“ jako je panda a současně druhy, které mají výrazné, pokud možno nebezpečí signalizující zbarvení. Typicky levhart. Nu, a výjimečné oblibě se těší také tvorové, kteří nesou určité lidské anebo rovnou dětské rysy. Což nemusejí být zrovna gorily. Z druhů, které jsem již zmínil, v této souvislosti připomínám tučňáky a surikaty.

Navzdory tomu všemu se na oblibě různých druhů zvířat udělá ještě pěkných pár doktorátů, neřku-li profesur. Bylo by například zajímavé vyhodnotit, jaké fotky zvířat vkládají lidé na sociální sítě, či jak hodnotí snímky, které tam nahráváme my. Nebo kde nejvíc diskutují. Anebo kterým druhům věnují největší pozornost média.

A pak je ještě další možný pohled, a sice která zvířata naši příznivci nejvíc sponzorují a adoptují. Chtělo by to samozřejmě vypracovat metodiku, jak s těmito daty pracovat, ale zajímavý je už jen zběžný pohled na aktuální žebříčky. V počtu adoptivních rodičů a sponzorů jsou po prvním pololetí letošního roku v čele panda červená, outloň váhavý a surikata.

Outloň váhavý. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Outloň váhavý. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

 

Surikata. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Surikata. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha


Zorro v aklimatizační ohradě v Alibi minulý pátek ráno. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Procházeli jsme rozlehlou aklimatizační ohradou v kazachstánské Zlaté stepi a marně se rozhlíželi po třech koních Převalského, které jsme sem vypustili. Konečně jsme v dálce zaznamenali pohyb. Byla to však jen osamělá sajga.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Nákladní vozy se stepí hnaly po improvizované cestě, kterou pro ně před pár dny vyhrnul grejdr, a zvedaly za sebou vysoká oblaka prachu. Pro tři koně Převalského naložené na jejich korbách se blížil okamžik, kdy po více než...




Přihlášení k newsletteru