Její Excelence, velvyslankyně Šiška

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  22. 04. 2023


Spoustu let jsem měl přání, o kterém jsem raději nikomu neříkal. Natolik neskromné a nereálné se mi zdálo.

Šiška, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Šiška, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Tím přáním bylo nejen získat do naší zoo luskouny, ale také se dočkat jejich mláděte a sledovat ho, jak se vozí matce na ocase. Tenhle týden se mi vyplnilo. Po návratu z Afriky, kde jsem už byl jako na trní, jsem se šel podívat na ranní vážení našeho luskouního mláděte, samičky Šišky. Když vážení skončilo a David Vala vrátil Šišku do expozice, na chvilku své matce Tang na ocas vylezla. Přitom jsem pořídil i tenhle snímek. Myslím, že si ho na památku nechám zarámovat.

Ono už „jen“ získání luskounů do Prahy znamenalo velký úspěch; vždyť jsme jednou z pouhých dvou zoologických zahrad v Evropě, které je mají. Vděčíme za ně skvělé pověsti naší zoo i snaze tehdejšího primátora Zdeňka Hřiba při jednání na Tchaj-wanu. Náš nynější úspěšný chov páru luskounů krátkoocasých, které jsme loni dovezli z tchajpejské zoo, je výslednicí práce nejenom našich chovatelů, zejména zmíněného Davida, ale všech, kdo u nás pro něj vytvořili vhodné podmínky. A první luskouní mládě odchovávané v Evropě, to je ohromný úspěch, za který vděčíme chovatelům, veterináři Romanu Vodičkovi a v neposlední řadě „přátelům na telefonu“ v Zoo Tchaj-pej. Šišce už je jedenáct týdnů, váží 870 gramů, a nejenže se vozí své matce na ocase, ale také začala ochutnávat speciální kaši, kterou připravujeme pro její rodiče. Přesto musím podotknout, že ještě není vyhráno, za odchovanou ji budeme moci považovat, až přestane pít mateřské mléko, tedy přibližně na přelomu července a srpna. Ale pořádný kus cesty už jsme ušli.

Luskouny jsem si začal přát už před nějakými deseti lety, kdy jsem v subsaharské Africe viděl, že jsou nejen masivně loveni, ale také že narůstá obchod s jejich šupinami. Když jsem tehdy o nich a jejich ohrožení psal, jen málokdo vůbec tušil, o jaká jde zvířata. To se s postupem času sice trošku změnilo, ale až díky našim „pražským“ luskounům a zejména Šišce se o těchto fascinujících savcích dozvěděla i nejširší veřejnost. Šiška jedoucí na ocase Tang je tak bez nadsázky velvyslancem volně žijících luskounů a pomáhá nám pracovat na jejich ochraně.

 

 


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru