Na pomoc (nejen) ukrajinským zoo

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  19. 03. 2022


Minulou sobotu dopoledne zveřejnil ředitel mykolajivské zoologické zahrady Vladimir Topčij fotografii s popiskem „noční dárek naší zoo“. Zachycovala do země zaraženou kazetovou bombu. Téměř současně nám také zpět do Prahy poslal podepsanou smlouvu, která byla nezbytná k tomu, abychom mu na nákupy krmiva a materiálu mohli poukázat deset tisíc euro. Což se stalo vzápětí – a to byl pro změnu dárek ze Zoo Praha.

Vykládka ve varšavské zoo. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Vykládka ve varšavské zoo. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Dalších deset tisíc euro od nás odešlo do zoo v Charkově. Tam – i na mnoho jiných míst – se krmiva a nejrůznější vybavení navíc daří opakovaně dovážet! A děje se tak jenom díky obdivuhodnému projektu, který začala organizovat původem ruská zooložka Uljana Kalazny a jehož centrála se vzápětí z její domovské Zoo Lodž přesunula do Varšavy.

Ve Varšavě se hlavně díky Uljanině entuziazmu shromažďují krmiva, veterinární léčiva a nejrůznější vybavení, které sem přivážejí pracovníci z polských i ze zahraničních zoologických zahrad. Odtud míří vše do ukrajinského Lvova či Rovna a pak dál do zařízení, která tuto pomoc potřebují. Ze Zoo Praha jsme do Varšavy vypravili již dvě zásilky. Mimochodem, jednu z nich jsem doprovázel a po letech jsem tak v Zoo Varšava nocoval v domě Źabińských – v objektu, kde za 2. světové války našly útočiště stovky Židů a díky Źabińským dostaly šanci přežít. Usínal jsem tam s myšlenkou, že historie se – bohužel – v různých obměnách stále opakuje.

Prostřednictvím naší sbírky, na kterou navazují další aktivity jako speciální prohlídky Zoo Praha nebo charitativní vstupenky, se snažíme pomoci ukrajinským zoologickým zahradám i dalším chovatelským zařízením. Ještě důležitější je však pomoc lidem. Jsem velice hrdý na mnoho svých kolegů ze Zoo Praha, kteří přispívají na sbírky ve prospěch Ukrajiny, ubytovávají uprchlíky, vybavují svými věcmi byty pro ukrajinské rodiny a vybírají na ně mezi sebou peníze… Chci těmto svým kolegům poděkovat – stejně jako všem, kdo nám v našem snažení jakkoli pomáhají.

Na pomoc (nejen) ukrajinským zoo


 


Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

V Jihoafrické republice nemusíte ještě ani odjet z letiště a už máte Velkou pětku. Na tamních bankovkách najdete levharta, lva, nosorožce, slona i buvola.

Šestiměsíční Gaia v Zoo Praha. Foto Miroslav Bobek

Dnes je gorilí samičce Gaie přesně šest měsíců. Abych měl k této příležitosti její aktuální snímky, šel jsem ji s předstihem vyfotografovat.




Přihlášení k newsletteru