Vombatí bobky a další důležité otázky

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  13. 12. 2021


Všechno, co vás zajímá o Cooperovi, a taky jedna jeho fotka, když byl úplně malý.

Samec vombata obecného Cooper ještě v domovské Erlebnis-Zoo Hannover. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Samec vombata obecného Cooper ještě v domovské Erlebnis-Zoo Hannover. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

ODKUD JE COOPER A JAK JE STARÝ?
Samečka tasmánského poddruhu vombata obecného jsme ve středu 8. prosince přivezli z Erlebnis-Zoo Hannover. Jeho matkou je tříletá Maya a otcem pětiletý Kelly. Maya „našeho“ samečka porodila jako své první mládě a chovatelé ho v jejím vaku objevili při běžné prohlídce loni v létě; je mu tedy zhruba rok a půl. Z vaku poprvé vykoukl na začátku letošního ledna a definitivně ho opustil v březnu. Jméno Cooper pro něj vybrali chovatelé z více než tisícovky návrhů veřejnosti. Cooper jednak zní „australsky“, jednak znamená „bednář“ a evokuje tak soudkovitost vombatů.

KDY A KDE HO BUDE MOŽNÉ VIDĚT?
Cooper musí strávit měsíc v podovozní karanténě. Pokud se neobjeví nějaké dílčí komplikace, které by Městskou veterinární správu vedly k jejímu prodloužení, veřejnosti ho představíme nejspíše v druhém lednovém víkendu. Bude k vidění ve „vombatích“ prostorách Darwinova kráteru, které nyní obývají husy kuří a klokánci krysí (a nebojte se, ani o ně nepřijdete, jen se přesunou). Vombati jsou sice spíše noční zvířata, ale Cooper je zvyklý aktivovat i v odpoledních hodinách, takže by neměl být větší problém ho pozorovat.

NEPODHRABE SE?
Ne. Příslušnou část Darwinova kráteru jsme stavěli speciálně pro vombaty. Okolo výběhu je betonová podezdívka a na dně, pod půldruhametrovou až dvoumetrovou vrstvou zhutněné zeminy, se nacházejí dvě vrstvy ocelových sítí. Kromě toho kameny v zadní části výběhu mají vlastní podezdívku. Vznikly tak jakési sklepy, které mohou vombati využít, až se do nich prohrabou.

BUDE PRO NĚJ SAMIČKA?
Ano, se samičkou samozřejmě počítáme. Měla by přicestovat z Tasmánie ve skupině tamního poddruhu vombatů určených pro zoologické zahrady sdružené v EAZA. Termín zatím neznáme, závisí na australské straně, příslušném koordinátorovi i vnějších faktorech, jako je například situace vyvolaná pandemií covidu-19.

BUDETE PRODÁVAT VOMBATÍ KOSTIČKY?
Vombatí trus, který má tvar kostiček, vzbuzuje opravdu velký zájem – a takovou příležitost si nemůžeme nechat ujít už kvůli mému jménu. První dvě „vývojové“ verze cukrovinek ve tvaru vombatích bobků jsme přítomným novinářům nabídli hned na pátečním brífinku k příjezdu Coopera. Až budeme Coopera v lednu představovat „naživo“, budou cukrářské vombatí bobky již v prodeji jak v areálu Zoo Praha a na jejím e-shopu, tak v pobočkách Erhartovy cukrárny.

Na snímku pořízeném začátkem února vyhlíží Cooper z matčina vaku. Foto: Erlebnis-Zoo Hannover


Vyfotografovat hroznýška tatarského byla výzva: okamžitě mizel v písku. Foto Miroslav Bobek

Bájný olgoj chorchoj má připomínat střevo naplněné krví. Píše se o něm také jako o písečném červu. Obojí je ostatně obsaženo v jeho mongolském jménu: „olgoj“ znamená tlusté střevo a „chorchoj“ červa. Těmto...

Ovíječ skvrnitý. Foto Miroslav Bobek

Prý to celé vzniklo tak, že když Holanďané začali na Jávě s pěstováním kávovníku a vcelku pochopitelně nepřáli polnímu pychu, pražili si místní obyvatelé kávová zrnka, která prošla trávicím traktem ovíječů skvrnitých....




Přihlášení k newsletteru