Pochoutka (nejenom) k pivu

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  20. 01. 2020


Novela veterinárního zákona, která tento týden nabyla účinnosti, zařadila hmyz mezi hospodářská zvířata a umožňuje z něj vyrábět potraviny. To mi připomnělo nedávný zážitek z Kamerunu a naše setkání s jedním z těchto nyní již „hospodářských zvířat“.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Před časem jsme se cestou do rezervace Dja zastavili na pivo v městečku Messamena. Ještě jsem svou sklenici „33“ ani nestačil ochutnat, když k nám přišla pouliční prodavačka a z tácu nabízela místní pochoutku: Na prst tlusté a vesměs 3 až 4 centimetry dlouhé larvy nosatců. Byly podélně napíchané na dřívkách a ogrilované. Jednu porci jsem si dal. Ne že by to byla kdovíjaká mana, grilované larvy jsou příšerně mastné a nemají příliš výraznou chuť, ale k podobným místům zkrátka patří. Asi jako tvarůžky k Olomouci.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo PrahaFoto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

V Kamerunu se konzumují desítky druhů hmyzu, ovšem právě larvy nosatců Rhynchophorus phoenicis jsou asi nejběžnější a nejžádanější hmyzí lahůdkou. Za své čtyři kousky jsem sice zaplatil v přepočtu jen 4 Kč a kilogram by přišel na 40 Kč, avšak v hlavním městě Yaoundé by prý nosatčí larvy vyšly dráž než hovězí.

Kamerun přitom není jedinou zemí, kde se konzumují larvy velkých nosatců. Oblíbené jsou i v jiných afrických státech a rovněž v Asii. Například v Thajsku či Vietnamu jsou larvy škodlivého a navíc invazního druhu Rhynchophorus ferrugineus nabízeny v rozličných úpravách a usušené si je dokonce můžete objednat v e-shopech. Jenže tam 20 gramů přijde na pět a půl dolaru.

Zdá se, že v Kamerunu mají larvy nosatců svou obchodní budoucnost teprve před sebou. V oblastech, které znám, je jejich sběr namnoze vedlejším produktem kácení palem olejných, z jejichž kmenů se jako základ pro pálení místní kořalky odontolu získává palmové víno. Když jsou v palmách nosatčí larvy, tím lépe. Jak jsem se ale dočetl, jsou v Kamerunu místa, kde zisky z larev tvoří až pětinu „hrubého vesnického produktu“. V těchto případech jde však o jejich sběr v porostech rafií, kde specializovaní sběrači vyhledávají napadené rostliny mj. sluchem, nebo rovnou o „metodu polohospodaření“, kdy jsou zdravé stonky záměrně připravovány pro produkci larev.

Od „polohospodaření“ byl už jen krůček k vývoji metodiky produkčního chovu larev nosatců. Tu se před pár lety podařilo celkem snadno zvládnout, ale nezaznamenal jsem, že stejný úspěch by v Kamerunu slavilo i její zavádění.

V každém případě je nosatec Rhynchophorus phoenicis natolik zajímavý a pro střední Afriku významný, že bych ho za čas nějakým způsobem rád představil v novém pavilonu goril Zoo Praha. Ideální by to bylo včetně ochutnávek, jenže to se asi jen tak nepodaří. Koneckonců, i kdybychom se do chovu těchto nosatců pustili, nebudeme je mít v zoo jako hospodářská zvířata.

Psáno pro MF Dnes 


Ubrousek neváže se nikdy kolem krku, aniž zastrčí se za kabát anebo vestu, vůbec za šat. Dáma nesmí jej dáti za živůtek. Ubrousek zůstaniž na kolenou a není ho dovoleno užívati jinak, než na utírání úst...“

Lakuna a Amalee. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V neděli jsme pokřtili obě naše slůňata. Dcery Tamary a Janity, naše pražské sloní princezny. Připomenu, že první se narodila 27. března, kdy byla zoo již dva týdny uzavřená, a druhá 9. května, kdy sice bylo opět otevřeno, ale...




Přihlášení k newsletteru



ZOOPRAHA.CZ

Návštěvní kniha

Kontakt

  • Zoologická zahrada hl. m. Prahy
    U Trojského zámku 120/3
    171 00 Praha 7

    Tel.: +420 296 112 230
    Datová schránka ID: es6fem5
    e-mail: pr@zoopraha.cz

Press

Reklama a marketing

Partneři Zoo Praha

Ostatní