Nejmenšího savce světa lze nyní vidět také u nás

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  06. 08. 2018


Co do velikosti by asi bylo lepší ji srovnávat s hmyzem než s ostatními savci. Nezapočteme-li délku jejího ocasu, měří v dospělosti pouze tři až pět centimetrů; chroust má přitom tři centimetry. A váží sotva kolem dvou gramů, v průměru dokonce jen 1,8 gramu. Svou jedinečnost má ostatně vepsánu i v českém druhovém jméně: bělozubka nejmenší.

Mnozí experti považují tohoto drobounkého hmyzožravce za vůbec nejmenšího savce planety. Já jsem se někdy před rokem přiklonil naopak k těm, kdo prvenství přisoudili netopýrkovi thajskému. Ten je v průměru o malinko těžší, zato má menší tělesnou délku i lebku. Faktem však je, že velikostní i hmotnostní rozdíly mezi těmito dvěma extrémně drobnými a vzájemně si zcela nepodobným savci jsou téměř zanedbatelné. Jako o „nejmenším“ lze celkem oprávněně mluvit o každém z nich – a oba také kvůli své miniaturnosti balancují na hraně fyziologických možností.

Život bělozubek nejmenších můžete nyní sledovat i v našem pavilonu Afrika zblízka. A je to hodně zrychlený život.

Bělozubka většinou hodinu spí a poté je zhruba půlhodinu přímo zběsile aktivní. Uvádí se, že udělá asi 780 pohybů za minutu. No, můžete to zkusit přepočítat... Srdce jí přitom bije rychlostí zhruba 1200 až 1500 úderů za minutu, to je 20 až 25 úderů za sekundu!

Většinu času, kdy je bělozubka bdělá, věnuje hledání a lovu kořisti. V našem chovu jsou jí většinou cvrčci, kteří ve srovnání s bělozubkou připomínají zmutované hmyzáky z béčkových hororů. Bělozubka si s nimi však snadno poradí - a denně jich spotřebuje 10 až 15, což je množství, které může převýšit její tělesnou hmotnost.

Bělozubka nejmenší je zkrátka neuvěřitelný tvor, který se vymyká veškerým našim měřítkům. A to jsem ještě nezmínil její mláďata, která u nás při troše štěstí také můžete vidět. Ta po narození váží pouhopouhých 0,2 gramu – méně než cvrček – a vyplatí se přinést si na ně lupu.

Psáno pro MF Dnes 


Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Předpokládalo se, že vyhynul nebo byl vyhuben spolu s obřími lenochody a pásovci či s mastodonty. Pro vědu byl popsán na základě pozůstatků nalezených během vykopávek předkolumbovských kultur v argentinské části Gran Chaca. Stalo...

Hrdlička divoká. Foto: Jiří Hornek

Právě na tuto sobotu letos připadá Světový den tažného ptactva. Z desítek našich tažných druhů, které jsou ve větší či menší míře ohroženy, si pro dnešek vyberu jeden jediný: hrdličku divokou, českého...




Přihlášení k newsletteru



ZOOPRAHA.CZ

Návštěvní kniha

Kontakt

  • Zoologická zahrada hl. m. Prahy
    U Trojského zámku 120/3
    171 00 Praha 7

    Tel.: +420 296 112 230
    Datová schránka ID: es6fem5
    e-mail: pr@zoopraha.cz

Press

Reklama a marketing

Partneři Zoo Praha

Ostatní