Chráníme ohrožené druhy

Ostatní články

10. 05. 2013


Středa 15. května 2013 - pásmo přednášek in situ

Záchrana ohrožených druhů je jedním z hlavních poslání moderních zoologických zahrad. Přijďte se dozvědět o tom, jak české zoo napomáhají ochraně goril, gaviálů, nosorožců nebo koní Převalského!

Pásmo přednášek o in situ projektech českých zoologických zahrad proběhne 15. května od 13.30 hodin ve Vzdělávacím centru Zoo Praha. Vstupné na přednášky je součástí vstupenky do zoo. 

Program:

  • 13.00 Zachráníme gaviála? (Petr Velenský, Zoo Praha)

Záchranný program pro gaviály indické má mezi projekty in situ Zoo Praha nejvyšší prioritu, podobně jako ochrana goril ve střední Africe a záchrana koně Převalského v Mongolsku. Jaká je v Indii situace? Stav a perspektivy ochrany gaviálů v přírodě i lidské péči přednese kurátor plazů Zoo Praha Petr Velenský.

  • 14.30 Nosorožci na cestě do Afriky (Dana Holečková, Zoo Dvůr Králové nad Labem)

ZOO Dvůr Králové patří k největším světovým chovatelům nosorožců. Jako jediná na světě rozmnožila dnes v přírodě prakticky vyhubené severní bílé nosorožce a v chovu nosorožců dvourohých drží světový primát. Své poslání záchrany ohrožených druhů naplňuje v ochranářských projektech přímo v Africe. V roce 2009 navrátila do východní Afriky 7 nosorožců, což je a na dlouho bude světový rekord. Dosud žádná zoo africké přírodě takové množství nosorožců neposkytla. 

  • 15.15 Toulavý autobus (Jana Ptačinská Jirátová, Zoo Praha)

Ochrana goril ve střední Africe musí jít nutně ruku v ruce s osvětou. Díky Toulavému autobusu se děti z pralesních oblastí rezervace Dja v Kamerunu poprvé mají možnost setkat s gorilami jinak než jako masem na talíři. Setkání s mírumilovnými pralesními obry je pro ně zážitkem na celý život. Pomohou kamerunští školáci zachránit gorily?

  • 16.45 Mezi Evropou a Asií (Roman Vodička, Zoo Praha)

Zoo Praha zorganizovala již dva samostatné transporty koní Převalského do Mongolska. V loňském roce navíc uskutečnila mimořádný převoz dvou slonic ze Srí Lanky, aby později na Srí Lanku poslala výměnou dva hrochy, dva koně Převalského a dva varany komodské. Veterinář Roman Vodička pohovoří o úskalích takových transportů i mnoha zážitcích, které na palubách letadel přepravujících živá zvířata zažil.

 

In situ projekty Zoo Praha můžete podpořit zasláním libovolného příspěvku na konta Toulavý autobus 107 – 475 696 0237 / 0100 a Návrat divokých koní 107 – 475 696 0237 / 0100. Ochraně ohrožených druhů přispíváte již svou návštěvou, na in situ projekty putují dvě koruny z každé prodané vstupenky.

Zoo Praha vrací koně Převalského zpět do mongolských stepí. Foto: Jana Ptačinská Jirátová, Zoo Praha

 

 


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru