Finis coronat opus

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  02. 04. 2013


Veškeré úsilí směřovalo k sobotě. Úsilí ne týdnů nebo měsíců, ale řady let. V sobotu jsme otevřeli nejprve Údolí slonů a poté i Pavilon hrochů. Dvě jedinečné expozice, kterými Zoo Praha vstupuje do nové etapy svého vývoje.

Nejenže Údolí slonů a Pavilonu hrochů nehrozí zaplavení, což bylo hlavním argumentem pro zahájení přípravy projektu před deseti lety, ale především nabízejí neskonale lepší podmínky zvířatům a intenzivnější zážitky návštěvníkům. Tvořící se rodinná skupina slonů i první slůně jsou důkazem prvého, pohled na hrochy dovádějící pod vodou či procházka naučnou stezkou kolem Údolí slonů jistě doloží druhé moje tvrzení.

Ještě v pátek dopoledne by asi jen málokdo věřil, že se všechny závěrečné práce a přípravy na slavnostní otevření podaří dokončit včas. Velice by se však mýlil. Tam, kde jsem šel v pátek pískem, byl v sobotu chodník, tam, kde stály prázdné sloupky, se objevily informační tabule, betonové stěny restaurace pokryl obkladový kámen a na mnoha místech vyrostl vysoký bambus. Pracovníci Zoo Praha i zaměstnanci spolupracujících firem dokázali zázraky.

Údolí slonů a Pavilon hrochů jsme, myslím, otevřeli velmi důstojně. Ozdobami naší sobotní „slavnosti desetiletí“ byla nejen řada vzácných hostů, ale i křest prvního pražského slůněte a příslib srílanské delegace, že nám tamní vláda daruje další dva slony. Finis coronat opus – Konec korunuje dílo.

Když jsem se v sobotu vpodvečer vrátil do své pracovny, napsal jsem na Facebook status, že jsem nesmírně pyšný na pracovníky Zoo Praha. A proto píšu i tenhle sloupek.

V pátek jsem si mohl být jist, že všechno bude dokončeno včas. Mohl jsem se spolehnout na kreativitu a nezměrné úsilí všech kolegů, na jejich loajalitu firmě. To je pro mne ze všeho nejdůležitější a za to jim děkuji!


Psáno pro Deníky VLP


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru