Zvířata z mobilu

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  18. 03. 2013


Přesně si vzpomínám, kdy jsem udělal první snímky digitálním fotoaparátem, ale nedokážu si už vybavit, kdy jsem poprvé fotografoval mobilním telefonem. Vypůjčený digitál jsem bral jako něco, co změní – ne, už začalo měnit! – přístup k fotografování a k fotografii, zato fotoaparát v mobilu jsem měl za hloupost pro teenagery. Brzo jsem ho však také začal používat.

Zjistil jsem, že jako obrazový zápisník je skvělý a jako prostředek ke sdílení zážitků a informací ještě lepší. Stále jsem se ale pozastavoval nad snahou dostat fotografie z mobilů na stránky novin a časopisů. Důležité akce jsem dokumentoval výhradně zrcadlovkou a ve snaze sdílet snímky co nejrychleji jsem je – třeba i z paluby letadla startujícího s převaláky k letu do Mongolska – přes počítač přetahoval do telefonu a narychlo odesílal kolegům i do redakcí.

Jednoho dne pak přišlo to, co asi přijít muselo: Do světa jsem vypustil první záběry nasnímané mobilem. Po nich další a další. Měly nízké rozlišení, špatné barevné podání a často i vysoký šum, avšak o to víc autenticity. A kdybych je nepořídil telefonem, asi bych je nepořídil vůbec. Jako v případě čerstvě narozeného gorilího samečka Tana, kdy ve vypjaté atmosféře boje o jeho život nebylo na práci se zrcadlovkou a počítačem ani pomyšlení a kdy ohromný hlad po informacích rychle nasytily právě snímky, které jsem nafotografoval a obratem i odeslal mobilním telefonem.

Dělá mi radost, že díky novým generacím chytrých telefonů se hranice stále posouvají. Vyšší rozlišení, možnost úpravy fotografií, panoramatické snímání… A nejen to. Video zachycující novorozenou žirafku Lianu, které bylo natočeno iPhonem, ve večerních zprávách vzápětí odvysílala nejsledovanější televize. Kdo by na něco takového ještě nedávno vůbec pomyslel?

Psáno pro Deníky VLP

Samice ďábla medvědovitého Aniseed. Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Před více než čtyřmi lety jsme z Tasmánie dostali expoziční skupinu ďáblů medvědovitých. Jejich chov jsme zvládli a v dohledné době by mělo dojít na to, že z Tasmánie obdržíme chovnou skupinu s povolením k rozmnožování...

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Minulý pátek jsem v novinách zveřejnil fotku gorilí samičky Mobi, jak „vyhlíží“ sourozence. Mínil jsem tím mládě, které měla Kijivu porodit každým dnem, ne-li okamžikem.




Přihlášení k newsletteru