Zázrak není nároková položka

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  27. 02. 2013


Radujme se! Kamba přežila. Ale nezakřikněme to, ještě mohou přijít komplikace.

Věřil jsem, že všechno dobře dopadne. Že malý zázrak, díky němuž zabřezla, se přetaví v zázrak velký a Kamba se dočká svého vlastního mláděte. Že její osud, zvrácený před víc než čtyřiceti lety kdesi v kamerunských pralesích, dojde toho nejlepšího naplnění.

Jenže zázrak není nároková položka.

Kamba o své mládě přišla. V prvních okamžicích jsem měl mrazivý pocit, že to byla jen neuvěřitelná smůla. Ne, nebyla. Proti hrálo víc faktorů a nebylo v lidských silách je zvrátit.

Asi nikdy a nikde se nevěnovala taková péče životu a zdraví ne-člověka. Desítkám a desítkám těch, kdo se Kambě snažili pomoci, ať už na improvizovaném operačním sále, při sledování kamerami nebo konzultacemi přes půl zeměkoule, patří veliký dík. Stejně jako těm, kdo Kambu i nás podporovali jakkoli jinak; třeba jen v myšlenkách.

Těm, kdo bez relevantních informací, vzdělání a zkušenosti vědí vše lépe než desítky nejlepších odborníků, nebudu oponovat. Říkejte si, co chcete.

Jeden z mých velmi zkušených kolegů včera prohlásil, že míval a vždycky asi bude mít spoustu pochybností, ale případ Kamby že je pro něj v tomto ohledu výjimkou. Ano, jsme si jisti, že nic víc a lépe udělat nešlo.

Věřme, že se Kamba zotaví a další léta bude šťastně žít ve své gorilí rodině. Život jde dál.

Psáno pro Deníky VLP


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru