Sněhulka

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  17. 12. 2012


Začátkem jara jsem tu napsal, že knížku Snow White, která popisuje první odchov ledního medvěda na světě, buď natočíme na CD, anebo znovu vydáme. Nyní tato kniha skutečně vychází – poprvé v češtině. Jmenuje se Sněhulka a pokřtíme ji přesně sedmdesát let ode dne, kdy se medvídě narodilo, a na místě, kde se narodilo: ve čtvrtek 20. prosince ve 14 hodin v Zoo Praha.

Foto: Jan SegetStrůjcem světového úspěchu pražské zoologické zahrady byl její „válečný ředitel“ plukovník MVDr. Jan Vlasák. Tento gentleman prvorepublikového střihu prošel jako veterinář frontami první světové války a následujících dvacet let pak prožil ve službě Československé armádě. Po jejím rozpuštění v roce 1939 přišel do zoologické zahrady a úspěšně ji provedl roky okupace. Kniha o jeho celosvětově prvním umělém odchovu ledního medvěda vyšla až dlouho po válce nejprve ve Velké Británii a poté i ve Spojených státech, překvapivě však nikoli v Československu.

Na jaře jsem začal pátrat po informacích o plukovníku Vlasákovi. V archívu Zoo Praha se však bohužel nedochovalo téměř nic a kolegové, kteří se věnují její historii, o „válečném řediteli“ rovněž mnoho nevěděli. Ani novinová výzva, aby se přihlásili potomci plk. Vlasáka, nepřinášela výsledek; alespoň z vojenských archívů však naštěstí přicházely velmi zajímavé materiály o jeho působení v armádě.  

Pak se konečně ozvala pravnučka plk. Vlasáka. Od ní jsme získali mnoho původních fotografií a také různé verze rukopisu knihy. Nato mi napsala ještě velmi důležitá pamětnice válečné doby v zoo. To nám umožnilo připravit první české vydání Sněhulky nejen s kvalitními záběry a v jazyce, charakteristickém pro 40. léta, ale také s podrobným doslovem o plk. Vlasákovi.

Věřím, že Sněhulka bude ve svém prvním českém vydání hezkým vánočním dárkem pro všechny příznivce Zoo Praha a současně i malou splátkou dluhu, který máme vůči svým předchůdcům.

Psáno pro Deníky VLP

Miroslav Bobeksáno pro deníky VLP

 Sněhulka při pití z lahve. Foto: Jan Seget

Sněhulka byla první mládě ledního medvěda odchované uměle. Foto: Jan Seget

Sněhulka milovala koupele ve vaně. Foto: Jan Seget

Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru