Po deseti letech

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  13. 08. 2012


Zítra uplyne přesně deset let od okamžiku, kdy v Praze vyvrcholila katastrofální povodeň. Zničila celou spodní část zoologické zahrady a stála životy 134 zvířat.

Právě smrt mnoha slavných i méně známých chovanců zoo je stále nezhojenou jizvou připomínající děsivé léto roku 2002. Druhou trvalou jizvou je ztráta paměti pražské zoologické zahrady. Velká voda zničila podstatnou část jejích nenahraditelných archívů.

Povoden 2002. Foto (c) Archiv Zoo Praha

Povodeň r. 2002. Foto (c) Archiv Zoo Praha

Po deseti letech si však v souvislosti s povodní připomínáme i ohromné nasazení a obětavost zaměstnanců Zoo Praha. Podařilo se jim zachránit více než tisíc zvířat a společná zkušenost je stmelila na řadu let, během nichž dovedli zoo k neuvěřitelnému úspěchu.

Solidarita nejširší veřejnosti se projevila nástupem dobrovolníků, kteří pomáhali odklízet bahno a trosky, a posléze se přetavila v trvalou přízeň pražské zoologické zahradě. Bez ní – a bez štědrých dotací zřizovatele – by popovodňový rozvoj Zoo Praha nebyl myslitelný.

Poslední škoda způsobená povodní byla napravena rekonstrukcí Gočárových domů. Znovu se otevřely loni na jaře. K poslední systémové změně podmíněné zkušeností z povodně došlo před několika měsíci, kdy se sloni přestěhovali do nového pavilonu, vybudovaného mimo záplavovou zónu.

Přesto i nadále vzhlížíme k letní obloze s obavami. Protipovodňový val vybudovaný po roce 2002 končí u Trojského zámku a zoo nadále chrání val z 90. let – a ten je dimenzován pouze na dvacetiletou vodu.

 

Psáno pro deníky VLP

Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru