Sloní umění

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  09. 07. 2012


První Shantiny obrazy mají své kupce – a to navzdory značné ceně. Mnozí další zájemci si pořizují alespoň jejich reprodukce. A obdivovatelů tvorby naší slonice – někdejší dětské herečky – je celý zástup. Zajímavé na tom všem je, že Shantiny malby vnímají kupci i většina návštěvníků výstavy jako autentická výtvarná díla. Nic podobného jsem rozhodně nečekal.

Po celé dva roky - tedy od chvíle, kdy Shanti začala malovat - jsem počítal s tím, že jednoho dne jí uspořádáme výstavu a že její obrazy zkusíme prodat. Avšak výstava měla spíš být lehce ironickým šťouchnutím do malujících celebrit a prodej maleb aktem dobročinnosti.

A najednou je všechno jinak. Už když jsem fotografii jednoho z obrazů vystavil na facebooku, během pár minut se mi ozval zájemce, který neváhal za něj na naše sbírkové konto „Pomáháme jim přežít“ převést pětimístnou sumu. Radost z obrazu kypícího energií, jak o něm nadšeně opakoval, mu to v nejmenším nezkalilo.

Podobné výroky jsem v mnoha obměnách slyšel i na vernisáži. Shantiny obrazy její účastníky namnoze fascinovaly a probouzely v nich obdiv. Jeden z hostů, který se celý život věnuje výtvarnému umění, bez stopy nadsázky poznamenal, že dvě třetiny malířů by nic podobného nevytvořily. „Nebyla by v tom taková svoboda,“ poznamenal.

Možná právě v tom je jádro pudla. Ve svobodě Shanti, tvořící bez ambicí i úvah o výsledku, a především ve svobodě těch, kdo její díla s takovým nadšením konzumují. Přistupují k nim bez předsudků a bez obav, že nepochopí, co chtěl tvůrce svým dílem sdělit. Nechají se unášet barvami, tvary - a především svou vlastní fantazií.

 

Psáno pro deníky VLP

    

Výstava Shanti: tvůrčí retrospektiva se koná do 31. srpna v Marthi Gallery, Plzeňská 8, Praha 5 (otevírací doba: PO-PÁ 10:00-18:30, SO 10:00-14:00). Vstup na výstavu je zdarma.


Jane Goodall, foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Minulý týden proběhla třetí návštěva světoznámé primatoložky a ochránkyně přírody Jane Goodall v Zoo Praha. Zájem veřejnosti byl ohromný a Jane i ve svých devadesáti letech prokazovala neuvěřitelné charisma, neúnavnost a...

Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...




Přihlášení k newsletteru