Miláček paní doktorky

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  28. 05. 2012


Před chvílí jsem podepsal další štůsek smluv, které uzavíráme s adoptivními rodiči našich zvířat. A znovu jsem si nad nimi uvědomil, že se při výběru sponzorovaných druhů uplatňují i zcela jiná kritéria než jen atraktivita či roztomilost.

Velmi často si své jmenovce adoptují nositelé zvířecích příjmení, a tak četné podporovatele mají pelikáni, kalousi a další sovy, křečci, hrdličky, veverky nebo dudkové. Díky rozšířenému příjmení Bradáč však nepřichází zkrátka ani orlosup bradatý.

Zato křestní jméno se ke všem u nás chovaným druhům živočichů hodí jen jedno jediné: Irena. Atraktivní irena tyrkysová nemá o sponzor(k)y nouzi.

Mnozí jednotlivci, firmy či organizace si pochopitelně adoptují zvířata, která mají v logu nebo jež nějak souvisí s předmětem jejich činnosti. S jistým podezřením ale chodím kolem tabulky oznamující, že naše bažanty tibetské podporuje chovná stanice tibetských teriérů, a s údivem jsem přijal zprávu, že nejmenovaný ženský server bude sponzorovat kozu kamerunskou. Naopak jméno známého právníka u voliéry se supy mi připadlo celkem na místě.

Nejmenovaná pražská advokátka, proslulá svou razancí, se ovšem nechce spokojit ani se supem. Před pár dny projevila zájem o druh, který bohužel zatím nemáme. Jejímu srdci by byla nejbližší harpyje.

Psáno pro blog.aktualne.cz

Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru