Největší draft v historii

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  21. 05. 2012


Před týdnem odcestovalo z Prahy deset mladých varanů komodských. Přes Frankfurt nad Mohanem zamířili do Los Angeles a odtamtud do dalších měst na americkém kontinentu. Protože ze zoo odjížděli právě v čase, kdy se na hokejovém mistrovství světa hrál zápas Česko – Rusko, naše chovatelka Nataša Velenská je pro potřeby přepravy označila jmény našich hokejistů, kteří se prosadili v NHL: Jágr, Šlégr, Hašek, Eliáš, samice Růžička, Hlinka, Straka, Svoboda, Sýkora a Dopita. Skvělý nápad! S „komoďáky“ to byl koneckonců historicky skutečně ojedinělý draft.

Když se podíváme do historických tabulek, v čele chovu těchto největších ještěrů světa se nejprve prosazoval Washington. V sezónách 1992, 1993 a 1994 zde bylo postupně odchováno čtyřicet pět varanů komodských (což to je ostatně jediný rekord, který náš Petr Velenský se svým týmem ještě nepřekonal). V následujících sezónách se vedle Američanů ze Cincinnati, Miami či Denveru nesměle prosazovali také někteří Evropané, konkrétně Londýn nebo Chester. A pak už přišly hvězdné roky Prahy a její výjimečné líhně, která od roku 2007 do dneška vyprodukovala sedmatřicet úchvatných komoďáků!

Manželé Velenských naložili 10 varaních výrostků, kteří odcestovali směr Frankfurt nad Mohanem a Los Angeles. Budou nám dělat čest. Děkujeme, Petře a Natašo! Foto(c) Petr Velenský, Zoo Praha.

Paní Velenská nakládá 10 varaních výrostků. Foto © Petr Velenský,  Zoo Praha

Deset těchto mimořádně vzácných varanů bylo nyní draftováno do Ameriky. Dnes už jsou ve svých nových „klubech“: v Pittsburghu (tam jsou nyní důležití právě varani komodští a ne nějací tučňáci!), v Denveru, Torontu, Los Angeles, v nevadském Shark Reef Aquarium, v Chattanooga v Tennessee, ve Fort Worthu a v Honolulu. Do Evropy za ně nyní přichází nadějný americký dorost. Po dvou mladých varanech dostává Lipsko, Řím a Frankfurt nad Mohanem a po jednom Poznaň, dánský Randers, Chester a my.

Velkolepý varaní draft, do kterého se zapojilo šestnáct špiček světové extraligy zoologických zahrad, znamená pro Zoo Praha stejný úspěch, jakým je pro hokejové kluby vítězství v NHL nebo pro národní reprezentace zisk titulu mistra světa. Děkuji, Petře a Natašo Velenských a Zdeňku Kymlo!

Psáno pro deníky VLP  

Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru