Moja a mimozemšťan

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  09. 01. 2012


Až opožděně jsem se dozvěděl, že si Moji všiml i Zelený Raoul. Nemůžu se dočkat, až si ho prohlédnu a přečtu. Myslím, že pohled mimozemšťana nebude o nic překvapivější, než mnohé z toho, co se o Moje objevilo v posledních týdnech - byť se tedy obávám, že na tom mám také svůj podíl. V okamžicích Mojina odletu jsem totiž s nadsázkou uvedl, že "asi žádné letadlo od příletu Rolling Stones v roce 1990 nebudilo takový zájem médií". Evidentně to byla osudová chyba. Moja tím vstoupila na půdu politiky.

Lidové noviny vzápětí upozornily, že "například svatý otec Jan Pavel II., prezident Bush při své první návštěvě nebo hokejisté z Nagana se dočkali zájmu srovnatelného s gorilou." O pár týdnů později však už v jakémsi žebříčku měly naši Moju vedle mladých stalinistů! Netuším, jakými duševními pochody k tomu kdo došel, ale bohužel nezůstal osamocen. Když Aktuálně.cz udělovalo ceny za přínos české politice, vítězem kategorie Objev roku se stala Moja, a to před pány Ladislavem Bátorou a Tomio Okamurou.

Pan Okamura využil příležitosti a ve svém novoročním projevu, které patrně již i viceprezidenti asociací cestovních kanceláří pronášejí 1. ledna, se rozhořčil nad tím, že „žijeme v čase, kdy média uchvacují gorily ze ZOO, jejichž "příjem" překračuje platy většiny smrtelníků“ a že „školní třídy se skládají na veverky namísto toho, aby pomohly třebas jen jediné stařence v nejbližším okolí“.

Bylo by snadné odpovědět, že zatímco zákazníci cestovních kanceláří létají v tryskáčích do Karibiku, potřební nemají třeba ani na jídlo. Skutečnost je však taková, že vztah ke zvířatům nevylučuje vztah k lidem, právě naopak, a že pomoc lidem i zvířatům jde převelice často ruku v ruce. Ostatně pozitivní vztah ke zvířatům je součástí naší kultury a - když už jsme u srovnávání lidské bídy a pomoci zvířatům - nikdy mě nepřestane fascinovat například to, jak pracovníci leningradské zoo dokázali mnoho svých svěřenců udržet na živu během celé blokády – a sami přitom jedli piliny.

Vida, kam až jsme se dostali od Moji! Tím spíš se ale nemůžu dočkat, až budu mít v ruce zmíněného Zeleného Raoula. Doufám, že mě nezklame.

 Psáno pro deníky VLP


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru