Tak trochu jiná expozice

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  21. 11. 2011


Letošní statistiky vypadají pro Zoo Praha velmi dobře. V počtu odchovaných zvířat pravděpodobně překonáme výsledky uplynulých let, dosáhli jsme historicky nejvyšší návštěvnosti a publicita zahrady je oproti roku 2009 dvojnásobná.

Zaznamenáváme však i ztráty. Jak jsem zjistil minulý týden, o jeden taxon – byť nebyl veden ve statistikách – jsme podle všeho přišli. Nejspíš u nás vyhynul. Na našich slonech se poslední dobou nedaří najít třeba jen jediného všiváka sloního!

Všiváci žili na slonech v zoo po desítky let, během nichž se jich vystřídaly stovky generací. Teď jsou pryč. Svým způsobem mě to – jistě na rozdíl od slonů - mrzí. A nejen mne. Když jsem se o ztrátě všiváků zmínil na Facebooku, vynořili se jejich příznivci, spojení pod heslem Equal rights for parasites – Rovná práva pro parazity. Jak se ovšem ukázalo, šlo o parazitology, kterým paraziti zajišťují obživu.

Už dříve jsem se však s mimořádně pozitivním vztahem k parazitům setkal i u běžných návštěvníků.

„Víte, jaká je moje první vzpomínka na zoo?“ napsal mi jeden z nich. „Jak před vchodem nějací rošťáci prodávají vši v krabičce od sirek za 5 Kčs. Kdo je měl ve vlasech, nemusel do školy. Nic jiného si z toho školního výletu nepamatuji.

Když si to tak dávám dohromady, docela by mě zajímalo, co by s našimi statistikami udělalo, kdybychom vybudovali speciální expozici parazitů… Ale ne. Vzhledem k množství jiných, podstatně serióznějších plánů, se k ničemu podobnému určitě nedostaneme dřív, než někdy v roce 2020.

Miroslav Bobek, psáno pro deníky VLP

 


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru