PRAHA 216

Pohledem ředitele

Miroslav Bobek  |  12. 08. 2011


Nedávno se objevily na pražských lavičkách. Tu a tam se vyskytnou v časopise nebo v reklamním letáku. A hrají významnou roli v jednom klipu Pet Shop Boys. QR kódy.

Při první příležitosti jsem se na ni šel podívat a vyfotografovat si ji. Je úchvatná! A rozhodně nezapře svůj aristokratický původ – je totiž prapravnučkou klisny Orlice III, která byla posledním koněm Převalského odchyceným v přírodě.

Když jsem stál u výběhu a sledoval ji, rozvzpomněl jsem se, jak jsem kdysi dávno jen o kousek dál fotografoval podobně roztomilého hřebečka Quicka. Večer jsem se pak doma snažil vyštrachat originální diapozitiv, ale našel jsem jenom jeho reprodukci.

Mezi těmi dvěma záběry je pětadvacet let - a třiasedmdesát hříbat. Quick byl 143. převalákem narozeným v Praze a klisnička z 2. srpna je už 216. Paradoxně je však také prvním hříbětem narozeným v pražské zoo po předlouhých čtyřech letech. Souvisí to mimo jiné se skutečností, že chov koní Převalského byl v celoevropském měřítku razantně utlumen, poněvadž se zdálo, že jejich stavy příliš narostly, a protože na pokračování snah o jejich návrat do Asie chyběly jak prostředky, tak vůle.

A to je také hlavní důvod, proč mám z té nedávno narozené klisničky takovou radost. Je první předzvěstí nového rozšiřování pražského chovu převaláků a – jak věřím – také jejich pokračujícího návratu do nekonečných mongolských stepí.

Miroslav Bobek, psáno pro deníky VLP


Jedním z „velvyslanců divoké přírody“ je v Zoo Praha i gorilí mládě, které se narodilo před měsícem. Dnes v 11 hodin jej zde pokřtí slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall. Foto Kateřina Jíšová

Podle knihy Genesis měla Noemova archa 300 stop na délku a 50 stop na šířku. Převedeno do současných jednotek měřila zhruba 135 krát 22 metrů. Vtěsnat na ni po páru, či dokonce sedmi párech každého zvířecího druhu musel být...

Mládě orangutana sumaterského, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Další mládě! Letos jsem již potřetí oznámil narození lidoopa v Zoo Praha. Po dvou gorilách nížinných přišlo předevčírem po poledni na svět mládě orangutana sumaterského! Jde přitom o vnouče slavného a...




Přihlášení k newsletteru